fbpx

„Presenteismul” duce la raspandirea bolilor contagioase

Chiar daca angajatorii se pot bucura ca angajatii lor lipsesc foarte rar, s-ar putea confrunta cu o problema mult mai grava daca vor continua sa ceara angajatilor bolnavi sa vina la serviciu. “Presenteismul, un termen special inventat pentru a-i desemna pe acei angajati care vin la lucru atunci cand sunt bolnavi, poate avea consecinte negative asupra angajatorilor si sistemului sanitar, ducand la o scadere masiva a productivitatii, informeaza compania de cercetare in domeniul sanatatii, Kalorama Information, in cel mai recent raport al sau.

“Presenteismul este mai daunator decat o rata crescuta de absenteism, din doua motive”, afirma Bruce Carlson, implicat in studiul realizat de Kalorama Information. “Angajatii bolnavi pot raspandi boli contagioase si astfel ii pot imbolnavi si pe ceilalti, scazand productivitatea. De asemenea, nefiind in cea mai buna forma, pot comite erori”.
Studiul derulat de Kalorama estimeaza ca pierderile asociate prezentei angajatilor bolnavi la serviciu sunt de peste doua ori mai mari decat cele asociate absenteismului. Raportul mentioneaza o serie de motive pentru care angajatii ar trebui sa stea acasa atunci cand sanatatea lor este precara, printre care si lipsa timpului necesar pentru a merge la un consult de specialitate. De asemenea, adauga cercetatorii, in perioada de recesiune, deseori companiile nu au angajati care sa poata suplini anumite sarcini esentiale, ceea ce contribuie la proliferarea presenteismului.  Comunicarea clara a politici de acordare a zilelor de concediu medical si instruirea inter-disciplinara a angajatilor pot pune capat acestei tendinte.

Citeste si:  Anxietatea de separare la copii si adolescenti: simptome si recomandari

“Angajatii sunt instruiti sa le comunice angajatorilor cand sanatatea nu le permite sa vina la slujba, iar acest comportament trebuie incurajat prin politici clare”, este de parere Carlson. “Cel putin luandu-si o zi libera, pierderile se incheie aici”.
Studiul a fost derulat in Statele Unite, unde in decursul anului 2008, 42 de milioane de angajati au participat la programele de sanatate derulate de companii. Aceste programe au generat pentru fiecare dolar cheltuit, un profit mediu de 3$, asteptandu-se ca asa-numitul presenteism sa piarda din ce in ce mai mult teren, la nivel mondial.

Citeste si:  Fii un model de sanatate pentru cei mici

Sursa: Kalorama Information

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.