fbpx

„Pacientul trebuie sa-si defineasca bine asteptarile legate de rezultatele operatiei…”

Care sunt beneficiile chirurgiei estetice? Dar riscurile? Sunt operatiile estetice un simplu moft sau rezolva probleme de sanatate reale? Ce asteptari trebuie sa avem de la o interventie chirurgicala de acest gen si care sunt ultimele tendinte in domeniu? La toate acestea intrebari ne raspunde Dr. Sorin Nae, medic primar chirurgie plastica – microchirurgie reconstructiva la Spitalul Clinic de Urgenta de Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri – Bucuresti si medic primar chirurgie estetica la „Clinica MIKO MED” si la „Reteaua Privata de Sanatate Regina Maria” din Bucuresti.

MpT.ro: Desi din ce in ce mai multe persoane apeleaza acum la chirurgia estetica, exista in continuare un oarecare grad de reticenta. Care credeti ca ar fi cauzele?

S.N.: Reticentele pacientilor se incadreaza mai degraba in sfera sanatatii, pentru ca interventiile estetice sunt totusi interventii chirurgicale, cu toate riscurile si complicatiile pe care le presupun aceastea.

O parte dintre pacienti se tem de esecul interventiei, de faptul ca nu vor fi multumiti de rezultate. In acest caz, datoria medicului este de a explica pacientului rezultatul final al operatiei si de a nu crea asteptari prea mari, nerealiste. Mai sunt pacienti care nu isi doresc schimbari radicale sau evidente, mai ales la nivelul fetei, acestia preferand interventii care sa le imbunatateasca aspectul, dar cu schimbari mai subtile.

MpT.ro: Care sunt interventiile estetice preferate de romani?

S.N.: La femei, pe locul intai sunt interventiile din zona mamara (in primul rand implanturi mamare), urmate de rinoplastii si interventiile de modelare a corpului (lipoaspiratia fiind cea mai ceruta dintre acestea). La fel de cerute sunt si interventiile nechirurgicale, neinvazive, cu botox si acid hialuronic.

La barbati, cele mai cerute sunt lipoaspiratiile (mai ales modelarea taliei), apoi rinoplastiile si indepartarea excesului de tesut de la nivel mamar (ginecomastie). Dintre interventiile neinvazive, cele mai cerute de barbati sunt cele cu botox.

MpT.ro: Ce trebuie sa stie pacientul inainte de a decide sa apeleze la chirurgia plastica?

S.N.: Un lucru important pentru pacient inainte de o operatie estetica este sa isi defineasca foarte bine asteptarile legate de rezultatele operatiei. Trebuie sa stie foarte bine ce isi doreste, sa ii transmita doctorului care ii va confirma sau nu, in functie de cazul specific, daca interventia ii va aduce rezultatele dorite. Sunt multi pacienti care au asteptari usor nerealiste in ceea ce priveste aspectul lor dupa interventie, de aceea este important ca acest punct sa fie clarificat inca de la inceput.

Citeste si:  Creeaza-ti propriul program de fitness

Apoi, legat de interventia in sine, pacientul trebuie sa stie ca este vorba despre o interventie chirurgicala care presupune anestezie, si ca orice operatie are si niste riscuri, mai mici sau mai mari, in functie de tipul ei. In plus, operatia presupune o perioada de recuperare postoperatorie si un interval de timp, mai scurt sau mai lung, pana la atingerea rezultatului final, in functie de tipul interventiei.

MpT.ro: Exista stari medicale in care chirurgia plastica se impune dincolo de aspectul estetic, constituind o necesitate medicala?

S.N.: Da, sunt cateva cazuri in care interventiile chirurgicale estetice pot rezolva o afectiune care este sau ar duce pe viitor la probleme de sanatate.

Sanii prea mari, disproportionati sau asimetrici, cicatrizarea defectuoasa a ranilor sau a arsurilor, un nas traumatizat, pierderile masive in greutate, degetele taiate sau pleoapele cazute sunt cazuri care pot fi rezolvate prin interventii chirurgicale estetice.

Sunt multi pacienti care nu realizeaza ca prin rezolvarea unei asemenea afectiuni pot avea o viata mai buna. In aceste cazuri, nu mai este vorba doar de imbunatatirea aspectului fizic, ci de rezolvarea unei reale probleme de sanatate.

Citeste si:  Primele semne ale meningitei la copii

MpT.ro: In lumina incidentelor legate de implanturile PIP, ce le sfatuiti pe femeile care au deja implanturi cu silicon sau care intentioneaza sa-si puna implanturi cu silicon?

S.N.: Pe cele care au implanturi PIP, le sfatuiesc sa mearga la un consult, pentru a verifica starea implantului. Medicul estetician va evalua situatia si impreuna cu pacienta se va lua decizia corecta din punct de vedere medical.

Pe cele care doresc sa-si puna implanturi, le sfatuiesc sa discute foarte serios cu medicul chirurg despre tipul de implant si sa se documenteze si pe cont propriu, inainte de a face operatia.

MpT.ro: Chirurgia plastica este un domeniu aflat in continua dezvoltare. Ce ne puteti spune despre ultimele tendinte si inovatii din acest domeniu, in special cu privire la cele mai frecvente interventii pe care le realizati?

S.N.: In ultima vreme, se acorda o atentie deosebita dezvoltarii interventiilor minim invazive sau neinvazive: metode de modelare corporala cu ajutorul ultrasunetelor sau radiofrecventei, utilizarea laserului, crioterapiei, lipoaspiratia cu laser (smart-lipo).

In ceea ce priveste marirea sanilor se incearca interventii cu tesut adipos sau celule stem.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.