fbpx

Vezica urinara super-activa

Desi multi n-au auzit niciodata de acest sindrom, trebuie stiut ca e relativ des intalnit. Din pacate, prea putini sunt cei care isi cunosc boala si cer ajutorul medicului. Sa nu uitam ca este o afectiune ca oricare alta si nu este nimic rusinos in a te adresa urologului.

Pentru a intelege sindromul vezicii super-active, trebuie sa stim cum functioneaza tractul urinar. Rinichii produc urina in mod continuu. In permanenta, urina se scurge din rinichi, prin uretere, catre vezica. Difera doar cantitatea, in functie de ce si cat ai mancat si baut, cat de mult transpiri.

Urina este depozitata in vezica urinara, un organ compus din muschi, care se intinde ca un balon atunci cand este plin. Uretra, „canalul” prin care se elimina urina, este in mod normal inchisa, lucru la care contribuie muschii planseului pelvic. Cand vezica se umple pana la punct, incepi sa simti nevoia de a urina. In momentul cand ajungi la toaleta, muschii vezicii se strang iar, cei ai planseului pelvic se relaxeaza. Totul este controlat printr-un schimb de mesaje nervoase transmise intre creier, muschii pelvini si vezica. Acestea te anunta ca trebuie sa mergi la toaleta si controleaza sinconizarea muschilor.

Citeste si:  Cum prevenim si amelioram pirozisul (arsurile)?

O vezica super-activa se contracta brusc, atunci cand inca nu s-a umplut si fara a putea fi controlata. Desi este o afectiune des intalnita, nu se stie inca de ce muschii vezicii urinare se contracta fara a fi nevoie. Nu are nicio legatura cu infectiile urinare sau bolile prostatei (pentru ca sindromul afecteaza si barbatii).

Sindromul vezicii super-active este cunoscut si drept vezica iritabila sau instabilitatea detrusorului (detrusorul este muschiul vezicii).

Desi boala nu este nicidecum periculoasa, simptomele sunt deranjante si uneori rusinoase, scazand calitatea vietii. Cei care au vezica iritabila simt nevoia brusca si urgenta de a urina, se trezesc noaptea de mai multe ori pentru a merge la toaleta, urineaza frecvent (mai des de sapte ori pe zi), sau au episoade de incontinenta urinara. Simptomele pot sa varieze ca intensitate, dar unul din trei bolnavi sufera de incontinenta.

Cauzele vezicii super-active nu sunt cunoscute. Muschiul detrusor devine prea activ si se contracta involuntar. In mod normal, el este relaxat pe masura ce vezica se umple. Cand ajunge la jumatate din capacitatea maxima, apare nevoia de a urina. Majoritatea oamenilor pot sa se abtina cu usurinta destul de mult timp. Dar la cei cu vezica iritabila se pare ca detrusorul transmite creierului mesaje gresite, astfel incat ei simt vezica mai plina decat este de fapt. Muschiul se contracta prea devreme, involuntar, atunci cand vezica nu este plina, asa incat apare brusc nevoia urgenta de a urina. In majoritatea cazurilor, nu se stie de ce vezica este super-activa. Se stie doar ca simptomele se pot inrautati in perioade de stres sau dupa consumul de diuretice. Uneori, vezica devine iritabila din cauza unei afectiuni nervoase sau unei probleme a tractului urinar (infectii urinare, colica renala).

Citeste si:  Corpul uman ar putea contine o gena "placebo"

Pentru tratarea vezicii iritabile, se recomanda cateva masuri igienico-dietetice. Daca acestea dau gres, se poate trece la tratamentul recomandat de urolog. Ce se poate face inainte de a incerca tratamentul medicamentos:

• Cofeina din cafea, ceai, cola sau medicamente are efect diuretic si stimuleaza vezica. Daca nu se poate evita cofeina, este bine macar sa fie consumata in cantitati mai mici.

Citeste si:  Insulinoterapia functionala – un alt tip de tratament pentru diabetici

• Alcoolul are, de asemenea, proprietati diuretice si trebuie aplicate aceleasi sfaturi ca si in cazul cofeinei.

• Tendinta normala este aceea de a limita cantitatea de lichide. Gresit! Cand consumi lichide mai putine, urina este mai concentrata, ceea ce irita muschiul vezicii si inrautateste simptomele. Nu trebuie renuntat la cele sase-opt pahar de apa zilnice, chiar mai mult atunci cand e foarte cald.

• O alta tendinta normala este aceea de a merge la toaleta mai des decat este nevoie. Desi pare o abordare rationala (ma duc acum, mai tarziu nu se stie…) pe termen lung este gresita. Daca mergi prea des la toaleta, vezica se obisnuieste sa tina mai putina urina si devine foarte sensibila in momentele cand trebuie sa tina mai multa urina pentru ca nu ai o toaleta la indemana.

Aceste masuri simple pot fi de ajutor in cazul in care afectiunea este usoara. Daca ele nu dau rezultatul dorit, devine necesara vizita la urolog, cel putin pentru cel putin pentru a te asigura ca nu este vorba de o problema mai grava.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.