fbpx

Tu stii ce inseamna SPF?

Indiferent ca sunt o moda sau o necesitate, in ultima vreme tot mai multi oameni opteaza pentru produsele cosemtice cu SPF. Inainte de a pleca in concediu, la mare sau chiar la munte, toata lumea incepe sa dea iama prin magazine in vederea achizitionarii celebrelor creme cu protectie soalara. Creme, lotiuni, spray-uri, geluri, oferta pe piata este nelimitata, si aproape ca toti producatorii au lansat o linie de cosmetice cu factor de protectie.

Unii dintre acesti oameni chiar sunt convinsi de necesitatea utilizarii acestora, altii doar de curentul „asa trebuie”. Oricum ar fi specialistii ne spun ca noi, intreaga populatie, ne confruntam cu o mare problema, si anume faptul ca nu utilizam aceste produse corect. Corectitudinea consta in utilizarea frecventa, pe tot parcursul anului, a acestui tip de produse.

Se stie clar ca ultravioletele au devenit tot mai periculoase din cauza subtierii stratului de ozon. Studii facute in SUA arata ca, cel putin deasupra Americii, patura de ozon s-a micsorat cu 5-7% in intervalul 1979-1992, ceea ce a condus la cresterea iradierii totale cu minimum 7%, iar a riscului de aparitie a cancerelor de piele cu 10%.

Tocmai din acest motiv, cel putin pe parcursul verii, produsele destinate ingrijirii fetei (zona predispusa cel mai repede la imbatranire), ar trebui inlocuite obligatoriu cu unele cu SPF. Nu doar crema de fata si gelul de ochi trebuie sa contina factor de protectie, ci si bazele de machiaj, fondul de ten, rujurile de buze. Acestea trebuie sa aiba un factor de protectie mai mare de 15 pentru a fi eficiente.

Gloss-ul de buze, cancerigen

Cercetarile amanuntite facute de University Medical Centre din Dallas au aratat ca luciul de buze, atat de apreciat de toate femeile din intreaga lume, este cancerigen. Explicatia este extrem de simpla. Uleiurile folosite la fabricarea acestuia, nu doar ca atrag, ci si sporesc puterea de penetrare a razelor ultraviolete, creand efectul de „lupa”. Este bine sa stii ca orice produs cosmetic lucios aplicat pe buze atrage mai multe raze ultraviolete, marind astfel riscul de a face cancer de piele. Ideal ar fi sa renunti la acesta, insa daca nu poti, alege gloss-uri cu factor de protectie mai mare 30 sau foloseste in prealabil cu balsam de buze hidratant tot cu factor de protectie ridicat.

Ce inseamna, de fapt SPF?

SPF (Sun Protection Factor) este o unitate de masura care indica intervalul de timp pe care il poti petrece fara riscuri in soare dupa aplicarea produsului care-l contine. Pentru a obtine acest ecran de protectie se folosesc mai multe filtre UVB sau UVA, compusi chimici organici sau anorganici, care fie absorb radiariile solare si le transforma in caldura, fie le reflecta. Alegerea factorului de caldura potrivit in functie de fototipul pielii, se face dupa urmatoarele indicatii:

Citeste si:  Machiajul rezistent la apa – sigur pentru sanatate sau nu?

-tipul 0 (alb) sau pielea albinoasa nu se bronzeaza niciodata natural si nu trebuie expusa la soare niciodata, fara protectie solara.

-tipul 1 ( roscat ) nu se bronzeaza niciodata si se arde constant, avand rezistenta la soare maximum 5 minute.

-tipul 2 (blond), cu pielea deschisa, se bronzeaza slab, rezista circa 10 minute in soare.

-tipul 3 (saten), cu pielea deschisa, se bronzeaza usor si rezista in soare circa 40 de nimute.

-tipul 4 (brun), cu pielea inchisa, se bronzeaza puternic si rezista aproximativ 45 de minute in soare.

-tipul 5 (brun inchis/mediteranean), cu pielea inchisa, se pigmenteaza foarte puternic si rezista fara probleme in soare chiar si peste o ora.

-tipul 6 (afro), cu pielea neagra, nu se arde niciodata, bronzarea fiind maximala.

Factorul de protectie prelungeste rezistenta pielii la soare atatea minute cate rezulta din inmultirea indicelui SPF cu minutele aferente tipului de piele.

Alege cosmeticele cu SPF

Daca totusi nu esti posesoarea unei pieli care sa poata oferi un bronz de invidiat sau nu ai timp ori rabdare sa stai la plaja, poti apela cu incredere la autobronzante. Ai grija insa le alegi pe cele cu SPF! Nu-ti va fi deloc greu sa gasesti asemenea produse, oferta fiind foarte variata, iar indicele SPF diferind de la intervalul 6 la 40. Poti folosi acest tip de produse fara nici un fel de grija, ele fiind o combinatie unica intre crema hidratanta si agenti delicati de melanogeneza, care confera pielii o colorare placuta, in tonuri naturale. In plus, confera acea stralucire de vara pe care o viseaza toate fetele. Atuul lor cel mai important tine insa de distributia uniforma de pigment, care asigura un bronz omogen si rezistent.

Citeste si:  Zaharul si indulcitorii artificiali

Ultravioletele, un inamic de temut

Razele ultraviolete sau UV sunt radiatii electromagnetice, care au o lungime de unda mai scurta decat a luminii vizibile ochiului uman, dar mai lunga decat cea a rezelor X sau roentgen. Denumirea de „ultraviolet” provine de la culoarea violet din spectrul luminii albe. Descoperirea acestora a rezultat in urma experimentelor care provocau innegrirea sarurilor de argint sub actiunea luminii solare. In 1801, fizicianul german Johann Wilhelm Ritter (1776-1810) observa ca si in afara domeniului razelor vizibile, stratul de clorura de argint se innegreste si pentru prima oara le numeste “raze oxidante”. Pana in secolul XIX, ultravioletele au purtat numele de „raze chimice”. In realitate, soarele transmite trei feluri de radiatie ultravioleta: A, B si C. Razele de tip C nu sunt daunatoare deoarece sunt aproape in intregime neutralizate in atmosfera. Cele de tip B sunt absorbite de stratul superficial al pielii, fiind responsabile de bronz, sau dupa caz, de arsuri, iar cele de tip A intra in profunzimea acesteia, producand leziuni pe termen lung. Din acest punct de vedere, UVA sunt incriminate mai des pentru aparitia cancerului de piele decat UVB.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.