fbpx

Trucuri simple pentru a va mentine intr-o forma intelectuala de invidiat

Cui nu i s-a intamplat sa se afle in situatia de a uita numele unei persoane sau de a avea pe varful limbii cuvantul pe care il cauta, fara insa a si-l putea aminti? Aceste situatii nu constituie neaparat un motiv de ingrijorare, insa urmand cateva trucuri simple, oamenii de stiinta ne asigura ca le putem elimina complet. Mai mult decat, alimentatia si exercitiile pentru creier, ne feresc de dementa la varste mai inaintate.

Dr. Cynthia Green, psiholog si colaborator al revistei Prevention, a identificat o serie de masuri simple pe care le putem lua pentru a ne asigura ca mintea noastra ramane in forma si functioneaza corespunzator.

Faceti sport! Alergati, mergeti pe jos, inotati – orice va face placere si va pune sangele in miscare este indicat si pentru sanatatea creierului. Doar 30 de minute de exercitii fizice de intensitate moderata, practicate de trei ori pe saptamana, scad riscul de a dezvolta probleme de memorie cu pana la 20%, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Harvard. Pentru rezultate optime, optati pentru diversitate. Implicati-va in activitati fizice variate sau chiar optati pentru un exercitiu fizic combinat: in aceeasi zi, petreceti 10 minute pe bicicleta, alte zece pe banda de alergare si restul inotand, spre exemplu.

Citeste si:  Intrebari incomode ale copiilor (partea I)

Puneti-va creierul la treaba! Petreceti in fiecare zi minim 10-20 de minute exersandu-va abilitatile intelectuale. Jocurile contra-cronometru sunt excelente in acest sens, insa puteti opta si pentru alte jocuri educative, impunandu-va dumneavoastra propriile limite de timp. Un studiu publicat in New England Journal of Medicine, arata ca adultii care practica frecvent activitati care le stimuleaza intelectul prezinta un risc cu 63% mai scazut de a suferi de dementa, decat cei care nu practica astfel de activitati.

Cautati noi provocari! Incercati in fiecare zi sa va depasiti limitele si abilitatile, iesind un pic din rutina. Chiar si schimbarea drumului spre serviciu sau spalatul pe dinti cu mana pe care nu o folositi de obicei pot face minuni. De asemenea, optati pentru activitati sportive care implica miscari complexe ale corpului si concentrare, cum este yoga. Un studiu preliminar a dezvaluti ca persoanele care exceleaza in astfel de activitati, obtin rezultate foarte bune la testele de memorie de scurta durata. Aparent, invatarea de miscari noi stimuleaza neuronii si creaza noi conexiuni neuronale, ceea ce ascute memoria si faciliteaza gandirea.

Citeste si:  Alimente pentru creierul nostru

Mancati cu cap! Alimentatia joaca un rol esential in prevenirea afectiunilor neurologice si in pastrarea unui tonus intelectual optim. Se recomanda ca cel putin de doua ori pe saptamana sa consumati peste, in special din categoria celor uleiosi, care sunt o sursa bogata de omega-3. In dieta zilnica, nu omiteti sa includeti fructe si legume colorate, din cele cinci grupe de culori: rosu, galben/portocaliu, alb, albastru/mov, verde. Acestea contin antioxidanti care protejeaza creierul. Cu precadere se recomanda sa consumati legume cu fruze verzi, cum sunt conopida si broccoli. O sursa ideala de antioxidanti si vitamina E sunt si uleiul de masline, nucile, semintele de floarea soarelui si avocado, pe care speciaslistii va recomanda sa le consumati frecvent pentru a preintampina instalarea dementei si a fii intr-o forma intelectuala de invidiat.

Citeste si:  Gata, ne lasam de fumat! Dar nu oricum, ci cu metoda!

Socializati! Evitati cu orice pret sa va izolati de cei din jur si bucurati-va de orice prilej de a iesi cu prietenii sau de a cunoaste persoane noi. Potrivit unui studiu realizat in 2008, pe mai mult de 16.600 de adulti cu varsta peste 50 de ani, cei care pastrau legatura cu grupul de prieteni, aveau o memorie de doua ori mai eficienta decat cei care renuntau la acest obicei.

Sursa: The Early Show Saturday Edition, CBS News

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.