fbpx

Terapii neconventionale: acupunctura

Gandul de a ti se infige ace in piele nu este tocmai unul placut. Totusi, aceasta metoda este folosita pentru a trata o sumedenie de boli, si nu numai ca nu produce durere, ba chiar te ajuta sa scapi de ea si de afectiunea care o provoaca.

Acupunctura consta in introducerea unor ace foarte subtiri in piele, la diferite adancimi. Tehnica a aparut in China, cu mii de ani in urma, insa a fost adoptata si de societatile vestice, mai ales in ultimele doua decenii. Desi medicii nu inteleg pe deplin felul in care functioneaza acupunctura, mai multe studii stiintifice au aratat ca ea poate aduce o serie de beneficii.

Teoria medicinei traditionale chineze care sta in spatele acupuncturii este foarte diferita de medicina clasica. In medicina traditionala chinezeasca, sanatatea este data de echilibrul dintre cele doua extreme (yin si yang), aspecte ale fortei vitale (chi). Bolile sunt date de un dezechilibru al celor doua forte. Chinezii considera ca Chi-ul curge in organism pe niste cai bine stabilite, numite meridiane, care sunt accesibile acupuncturistului prin mai mult de 350 de puncte. Introducand ace in aceste puncte, in diverse combinatii, se poate reface echilibrul Chi-ului.

Citeste si:  Uleiul de masline curata arterele

Explicatia medicinei vestice in legatura cu acupunctura se leaga de conceptele moderne ale neurologiei. Multi medici privesc acupunctura ca pe o cale de a stimula anumiti nervi, muschi si tesuturi conjunctive. Stimularea acestora pare sa imbunatateasca circulatia sangelui si sa activeze substante naturale ce functioneaza ca niste calmante.

Pentru unele boli, este de ajuns acupunctura singura, insa ea se foloseste din ce in ce mai mult si impreuna cu tratamentele medicinei conventionale, de exemplu, durerea cronica se poate controla printr-o combinatie de calmante si sedinte de acupunctura. Tratamentele conventionale sunt studiate prin comparatie cu un placebo pentru a studia efectele celor doua. In cazul acupuncturii, un placebo este mai greu de folosit, motiv pentru care lista cu bolile ce se pot vindeca astfel ar putea sa nu fie chiar corecta. Totusi, in general, se considera ca acupunctura poate usura simptomele multor boli, printre care se afla afectiunile coloanei vertebrale, migrenele, fibromialgia, osteoartrita. Poate fi de ajutor si in cazul durerilor provocate de o operatie dentara si poate usura greata indusa de chimioterapie precum si durerile menstruale cronice. Acupunctura nu este un leac universal, iar succesul ei depinde de la o persoana la alta, caci medicul acupuncturist trateaza in primul rand bolnavul si abia apoi boala.

Citeste si:  O viata mai sanatoasa

Fata de unele tratamente conventionale, acupunctura are mai putine efecte secundare si se poate folosi atunci cand calmantele dau gres. Insa, ca orice terapie, are riscurile ei, care nu trebuie ignorate. Fiind aprobata de Organizatia Mondiala a Sanatatii, acupunctura este o tehnica sigura, daca este practicata de o persoana cu experienta. Totusi este posibil sa apara sangerari si vanatai, motiv pentru care terapia este contraindicata in unele boli, in special in bolile de piele si cele legate de coagularea sangelui. Desi se intampla foarte rar este posibil ca acul sa se rupa sau sa fie atins un organ intern, iar daca acele nu sunt de unica folosinta se pot transmite prin intermediul lor boli contagioase.

Citeste si:  Protejeaza-te impotriva cancerului la san

Toate aceste riscuri scad foarte mult, daca alegi un acupuncturist atestat si cu experienta. El trebuie sa tina cont de istoricul medical si de bolile prezente, dar si de medicatia recomandata de medicul de familie. Prima sedinta de acupunctura trebuie sa fie precedata de o consultatie, in care ti se pun intrebari legate de istoricul medical, si se examineaza limba si ochii. Aceasta consultatie va dura intre o jumatate de ora si o ora, in functie de obiceiurile fiecarui medic. Daca nu se constata contraindicatii, se poate trece la tratamentul propriu-zis. Sedintele dureaza intre 20 si 40 de minute si se fac la doua-trei zile, poate chiar la o saptamana, in functie de boala. Pentru bolile usoare sau acute pot fi de ajuns patru sedinte, dar pentru cele mai grave sau cronice va fi nevoie de 10-12 sedinte. Un acupuncturist bun poate, in unele cazuri, sa faca minuni cu un singur ac, insa de obicei se folosesc in media 10 ace la fiecare sedinta.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.