fbpx

Terapia comportamentala, eficienta la copiii cu sindromul Tourette

Copiii cu sindromul Tourette pot manifesta o ameliorare a simptomelor in urma terapiei comportamentale, arata un nou studiu imagistic realizat de cercetatorii de la Universitatea din Nottingham (Marea Britanie). Creierul copiilor cu sindromul Tourette se dezvolta intr-o maniera unica, experimentand o „reorganizare” structurala la varsta adolescentei, menita sa compenseze pentru tulburare si sa ofere pacientului control asupra simptomelor.

Citeste si:  Dieta cu lamaie si musetel, o varianta sanatoasa pentru reglarea greutatii

Terapia comportamentala se dovedeste eficienta in incurajarea acestui proces.

Cercetatorii sunt de parere ca „antrenarea” creierului pentru a stimula procesul de reorganizare poate ajuta tinerii sa dobandeasca un mai bun control asupra simptomelor, mai rapid si mai eficient. In plus, terapia comportamentala constituie o alternativa mai sigura la tratamentul medicamentos, care are mai multe efecte adverse neplacute, precum cresterea in greutate si depresia. Terapiile cele mai eficiente implica terapia de modificare comportamentala.

Citeste si:  Femeile, afectate mai mult de calitatea slaba a somnului decat barbatii

Sindromul Tourette este o afectiune neurologica mostenita care afecteaza 1% dintre copiii de varsta scolara. Principalele caracteristici ale bolii sunt ticurile – emiterea de sunete sau miscari necontrolate si involuntare, precum tusitul, inclestarea dintilor, clipitul sau repetarea unor cuvinte. Sindromul tinde sa fie identificat, in general, pe la sase-sapte ani, iar simptomele ating apogeul in jurul varstei de 12 ani. Jumatate dintre copiii cu sindromul Tourette prezinta simptome si la varsta adulta.

Sursa: Eurekalert

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.