fbpx

Tehnici imagistice inovatoare pentru depistarea celulelor canceroase

Celulele canceroase ar putea fi de acum depistate cu ajutorul luminii laser, gratie unei tehnici imagistice inovatoare. In cadrul testelor pe cobai, microscopul care foloseste tehnica imagistica non-lineara interferometrica vibrationala (sau NIVI) a dus la identificarea celulelor cancerose, prin coduri de culori, cu o acuratete de 99%, in doar cinci minute.

Pe langa ca dureaza una sau mai multe zile pentru a produce rezultate, metodele actuale de diagnostic sunt deseori subiective, bazandu-se pe interpretarea vizuala a formei si structurii celulelor. In prezent, o mica proba din tesutul suspectat a fi canceros este prelevata de la pacient, apoi acesteia ii este adaugata o substanta pentru ca specialistul patolog sa poata identifica eventualele anomalii.

Citeste si:  Alimentele din frigider

„Diagnosticul se pune de obicei pe baza unei interpretari subiective – dispunerea, structura si morfologia celulelor”, a explicat coordonatorul studiului Stephen A. Boppart, de la Beckman Institute for Advanced Science and Technology (Statele Unite). „Acesta este ceea ce denumim in prezent standardul de aur pentru diagnostic. Prin noua tehnologie insa ne dorim sa crestem acuratetea si rapiditatea acestuia”.

Citeste si:  Cautarea in psihologie: dorinta de "mai bine" vine din insatisfactie?

Mai degraba decat sa se axeze pe structura celulei si a tesututlui, tehnica NIVI analizeaza si construieste imagini pe baza compozitiei moleculare a acestora, pornind de la faptul ca celulele normale prezinta o concentratie mai mare de lipide, in timp ce celulele canceroase produc mai multe proteine. Identificand celulele cu o concentratie anormala de proteine, cercetatorii pot diferentia mai precis si mai rapid intre tesutul bolnav si cel sanatos. Pentru a obtine informatii privind concentratia moleculara a celulelor, tehnica se foloseste de starea vibrationala unica a fiecarei molecule.

Odata obtinute informatiile, acestea sunt traduse in imagini, pe baza unui cod cromatic: albastru pentru celulele sanatoase si rosu pentru cele canceroase.

Un alt avantaj al folosirii codului cromatic il prezinta capacitatea de a identifica cu precizie marginile tumorii, aspect ce este deseori dificil in diagnosticul vizual. Noua tehnologie are o marja de eroare de circa 100 microni, altfel spus, de doar o celula sau doua.

Sursa: ANI

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.