fbpx

Tahicardia

Please select a featured image for your post

Ce este tahicardia?

Ritmul cardiac este controlat prin semnale electrice transmise prin tesuturile inimii. Tahicardia se produce atunci cand o anomalie a inimii produce semnale electrice rapide. Aceasta afectiune descrie un ritm cardiac mai rapid decat cel normal. La adulti inima bate, in mod normal, de 60 – 100 de ori pe minut, in stare de repaus. La persoanele care sufera de tahicardie, ritmul din camerele superioare sau/si din camerele inferioare ale inimii, creste semnificativ.

Care sunt simptomele tahicardiei?

Cand ritmul cardiac este accelerat, inima nu mai pompeaza sange catre restul organismului in mod adecvat, privand de oxigen unele organe si tesuturi. Aceasta deficienta poate provoca simptomele tahicardiei:

ameteala
respiratiei greoaie
confuzie
puls accelerat
palpitatii cardiace – senzatia de „zbatere” in piept
dureri toracice
lesin

In unele cazuri, tahicardia nu provoaca simptome sau complicatii. Cu toate acestea, ea poate tulbura sever functionarea inimii, poate creste riscul de accident vascular cerebral ori, poate provoca stop cardiac si moarte subita.

Citeste si:  Pierderea unei persoane dragi creste riscul de infarct miocardic

Care sunt cauzele tahicardiei?

Tahicardia este provocata de o anomalie a inimii ce perturba impulsurile electrice normale care controleaza ritmul in care inima pompeaza sangele in organism. Multi factori pot contribui sau cauza probleme ale sistemului electric al inimii. Printre acestia se numara:

deteriorari ale tesuturilor cardiace, in urma bolilor de inima
defecte congenitale ale cailor electrice din inima
boli sau anomalii congenitale ale inimii
hipertensiunea arteriala
fumatul
consumul excesiv de alcool
consumul excesiv de bauturi care contin cofeina
unele medicamente (efecte adverse)
abuzul de droguri
dezechilibre ale electrolitilor, substante minerale necesare pentru buna conductie a impulsurilor electrice
hipertiroidism
stres psihologic si anxietate
inaintarea in varsta
istoricul familial (persoanele care au in familie cazuri de tahicardie sau alte tulburari de ritm, prezinta un risc sporit)
schimbari ale stilului de viata

Care sunt complicatiile tahicardiei?

Complicatiile tahicardiei variaza in severitate, in functie de mai multi factori. Cele mai frecvente complicatii majore ale tahicardiei sunt:

Citeste si:  Personalitatea individului influenteaza sanatatea stomacului

aparitia de cheaguri de sange care pot provoca accident vascular cerebral sau infarct miocardic
incapacitatea inimii de a pompa suficient sange (insuficienta cardiaca)
sincope (lesin) frecvente
moarte subita (asociata de obicei cu tahicardia ventriculara sau cu fibrilatia ventriculara)

Cum poate fi diagnosticata tahicardia?

Medicul specialist pune diagnosticul de tahicardie pe baza examinarii pacientului si a rezultatelor electrocardiogramei (EKG).

In unele cazuri, medicul poate recomanda purtarea unor dispozitive de monitorizare, cand pacientul este acasa sau isi deruleaza activitatea zilnica (doua exemple sunt monitorul Holter si EKG-ul portabil).

Alte teste medicale pe care medicul specialist le poate recomanda sunt: testul electrofiziologic (care inregistreaza activitatea electrica si impulsurile electrice ale inimii. Acest test este folosit pentru determinarea cauzelor care duc la aparitia ritmului cardiac neregulat, precum si la stabilirea celei mai eficiente metode de tratament) si testul „cu masa inclinata” (sub supravhegere medicala se va induce un episod de tahicardie, apoi pacientul va fi asezat pe o masa speciala care se inclina pentru a imita pozitia verticala – este folosit pentru a observa raspunsul inimii si a sistemului nervos la aceste schimbari de pozitie).

Citeste si:  Toate cele necesare somnului bebelusului tau (partea II)

Cum tratam tahicardia?

In vederea incetinirii ritmului cardiac accelerat, medicul specialist poate apela la:

manevre vagale (masaj carotidian, respiratia cu glota inchisa, imersia fetei in apa rece, compresia globilor oculari si tusitul)
medicatie antiaritmica
ablatie prin cateterism
cardioversie electrica (aplicarea de soc electric extern)
interventie chirurgicala – prin care se pot implanta pacientului dispozitive speciale (pacemaker artificial, defibrilator convertor implantabil sau stimulator cardiac).

In cazul in care se stabileste, de catre medicul specialist, ca tahicardia este provocata de o alta afectiune (hipertiroidism, boli de inima, dereglari ale valorilor electrolitilor din sange afectiuni ale plamanilor etc) se impune tratarea acestora, in vederea prevenirii si reducerii la minim a episoadelor de tahicardie.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.