fbpx

Sunt tigaretele electronice o alternativa sigura la cele traditionale?

Tigaretele electronice sau „sistemele electronice de eliberare a nicotinei”, sunt din ce in ce mai folosite la nivel mondial, desi putine studii au analizat efectelor lor asupra sanatatii. Fiind disponibile in magazine si pe Internet, tigaretele electronice sunt privite de unii fumatori drept o alternativa sanatoasa si sigura la cele traditionale. Dar sunt ele oare atat de sigure?

Pentru a raspunde acestei intrebari, cerectatorii de la Universitatea din California (Statele Unite) au evaluat cinci marci de tigarete electronice, identificand defecte de design, lipsa etichetelor corespunzatoare si chiar probleme de control al calitatilor si masurilor de siguranta. Acestia au concluzionat ca tigaretele au potential daunator asupra sanatatii si ca ar trebui retrase din comert pana cand vor fi evaluate din punct de vedere al sigurantei.

Citeste si:  Cum sa ne ingrijim picioarele, in lunile de vara?

Spre deosebire de tigaretele conventionale, care ard tutunul, tigaretele electronice elibereaza nicotina sub forma de vapori, alaturi de alti compusi prezenti in cartus. Avantajul este acela ca nu produc miile de substante chimice toxice create de arderea tutunului. Cu toate acestea, nimic nu este cunoscut despre chimicalele prezente in vaporii emanati de acestea.

Citeste si:  Albumina in tratamentul cancerului

„Drept urmare, unii fumatori considera ca tigaretele electronice sunt o alternativa sanatoasa la cele traditionale. Totusi, nu exista pana in prezent niciun studiu stiintific privind siguranta acestor tigarete. Studiul realizat de noi, primul care sa evalueze tigaretele electronice, arata ca produsele au defecte ce pot cauza serioase probleme de sanatate publica”, a explicat Prue Talbot, coordonatorul studiului.

Printre principalele probleme identificate de Talbot se numara: lipsa instructiunilor de folosire, precum si a informatiilor privind continutul tigaretelor; scurgerile de nicotina din cartusele tigaretelor, care pot duce la expunerea copiilor, nefumatorilor si animalelor de casa la aceasta substanta chimica; lipsa unei metode corecte de aruncare a cartuselor, care pot ajunge astfel sa contamineze sursele de apa si solul; lipsa unei legislatii care sa controleze procesul de productie, calitatea si vanzarea acestor produse.

Sursa: Eurekalert

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.