Please select a featured image for your post
Statistici alarmante! Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca 21.4 milioane de oameni vor suferi de cancer si 438 de milioane vor fi diabetici, in timp ce Jurnalul Mondial de Obezitate anticipeaza ca obezitatea va afecta 1.12 bilioane de persoane, iar 2.16 bilioane vor fi supraponderali in 2030. Pentru a preintampina atingerea acestor date ingrijoratoare, comunitatea medicala romana s-a reunit in a doua zi a Congresului Bolile Cronice Netransmisibile pentru a discuta despre organizarea preventiei bolilor cronice netransmisibile in tara noastra.
„Principalii factori de risc in aparitia bolilor cronice netransmisibile sunt lipsa activitatii fizice, alimentatia nesanatoasa, fumatul si consumul de alcool. Pe langa aceste cauze, exista si determinanti socio-economici, cum sunt saracia si poluarea. Este esential ca oamenii sa constientizeze cat este de importanta preventia acestor boli si sa incerce sa isi schimbe componentele daunatoare din stilul de viata”, a declarat prof.univ.dr. Amorin Popa, presedinte Comisia de Diabet din Ministerul Sanatatii.
A doua zi de congres a fost axata pe patru sesiuni paralele destinate principalelor grupe de boli cronice netransmisibile. Sesiunea referitoare la preventia bolilor cardiovasculare si cerebrovasculare a fost moderata de prof.univ.dr. D. Vinereanu (presedinte Comisia de Cardiologie din Ministerului Sanatatii), prof.univ.dr. Ovidiu Bajenaru (presedinte Societatea de Neurologie din Romania) si prof.univ.dr. Ioan Bruckner (presedinte Societatea Romana de Medicina Interna). Aceasta sesiune a inclus discutii despre preventia cardiovasculara in Romania, ce se poate face la nivel de spital, implementarea unitatilor de urgente neurovasculare, precum si despre ce trebuie sa faca medicii de familie pentru preventia primara si secundara a bolilor cerebrovasculare.
Avandu-i ca moderatori pe prof.univ.dr. Amorin Popa (presedinte Comisia de Diabet din Ministerul Sanatatii) si pe prof. univ.dr. Eugen Mota (presedinte Societatea Romana de Nefrologie), sesiunea dedicata preventiei diabetului zaharat, obezitatii si nefropatiilor a adus in prim-plan: preventia diabetului zaharat tip 2, preventia populationala sau a grupelor de risc in diabetul zaharat, obstacole in prevenirea diabetului zaharat, screeningul diabetului zaharat tip 2, abordarea profilactica a complicatiilor diabetului, profilaxia bolii renale diabetice, screeningul bolii renale diabetice in Romania si strategii de preventie a obezitatii.
Discutiile referitoare la preventia cancerelor au fost moderate de conf.univ.dr. Alexandru Irimie (rector Universitatea de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu”, presedinte al Comisiei de Oncologie din Ministerul Sanatatii) si conf.univ.dr. Lucian Miron (presedinte Comisia de Oncologie din cadrul Colegiului Medicilor din Romania). Temele prezentate au inclus: stadiul actual al reorganizarii registrelor regionale de cancer, situatia programelor organizate de screening ale cancerelor, metode de patologie moleculara in screeningul cancerelor, profilaxia neoplaziilor maligne, profilaxia medicamentoasa a cancerului mamar pentru pacientele cu risc ridicat, rolul biomarkerilor in monitorizarea tumorilor solide, monitorizarea complexa in leucemia mieloida cronica, dar si crearea unor colaborari eficiente intre mediul academic, industrie si pacienti.
Moderata de prof.univ.dr. Florin Mihaltan (presedinte Societatea Romana de Pneumologie), sesiunea centrata pe preventia bolilor pulmonare cronice a avut ca subiecte: prevalenta bolilor respiratorii obstructive in Romania, educatia terapeutica pentru optimizarea stilului de viata, GARD (Global Alliance Against Chronic Respiratory Diseases) si realitatile romanesti, precum si diagnosticul si monitorizarea sindromului de apnee in somn.