fbpx

Ocupatia, cel mai important factor de risc la tinerii cu dermatita atopica

Potrivit unui nou studiu realizat de oamenii de stiinta de la Universitatea Ludwig-Maximilians din Munchen (Germania), ocupatia constituie cel mai important factor de risc pentru persoanele care sufera de neurodermatita sau dermatita atopica, in special pentru tineri. Studiul a analizat evolutia bolii, din copilaria mica pana la varsta adulta la aproape 4.000 de pacienti.

„Pe baza datelor obtinute, am dezvoltat un model probabilistic care poate prezice evolutia bolii in timpul pubertatii, o faza care este deseori critica”, a explicat prof. Katja Radon, unul dintre autorii studiului. „Studiul a relevat ca cel mai important factor de risc pentru adolescenti il constituie locul de munca, in masura in care poate presupune expunerea la diferite substante cu potential iritant, precum faina sau produsele dezinfectante. Rezultatele au implicatii semnificative pentru ingrijirea pacientilor, in special in ceea ce priveste alegerea unei cariere”, a adaugat cercetatoarea.

Citeste si:  Nutritia pentru unghii sanatoase

Neurodermatita este o afectiune foarte suparatoare, atat pentru pacientii tineri, cat si pentru parintii acestora. Iritabilitatea cronica a terminatiilor nervoase din piele, simptom asociat acestei conditii medicale, poate face ca pacientul sa se scarpine pana la sangerare, fapt ce creste riscul de infectii si inflamatii. Dermatita atopica este clasificata drept o forma de alergie, boala rezultand cel mai probabil in urma unei combinatii de factori genetici si de mediu. In prezent, incidenta neurodermatitei este in continua crestere in randul copiilor din tarile industrializate, unele statistici aratand ca in Europa circa 20% dintre copii se confrunta cu boala.

Citeste si:  Descopera 10 reguli de aur pentru ca dieta ta sa fie eficienta!

Neurodermatita se poate declansa in primii ani de viata, insa adesea copilul o poate manifesta odata cu inaintarea in varsta. In unele cazuri, boala trece de la sine in timpul primilor ani de adolescenta, in timp ce, la alti pacienti, pubertarea aduce cu sine agravarea simptomelor. „Este cunoscut faptul ca locul de munca pe care pacientul si-l alege reprezinta un factor cheie in evolutia bolii, insa pana acum nu a exista niciun mecanism prin care sa se poate prezice maniera in care boala evolueaza odata cu trecerea anilor”, explica Radon, adaugand ca prin prezentul studiu s-a putut descrie o imagine de ansamblu asupra bolii, iar factorii de risc cu care adolescentul se poate confrunta au fost identificati.

„Copiii alaptati pe cale naturala, cei care au frati sau surori si cei care au merg la gradinita par a nu dezvolta boala in copilaria mica”, spune dr. Astrid Peters, co-autor al studiului. „In mod surprinzator, acesti factori nu diminueaza riscul la fel de mult atunci cand vorbim de neurodermatita cu declansare tarzie. Expunerea la substante iritante, la locul de munca, pare sa fie singurul factor predispozant in cazurile de neurodermatita cu declansare tarzie”, explica Peters, spunand ca chiar daca expunerea la substante chimice nu este de durata, impactul negativ poate fi semnificativ. Meseriile care prezinta cel mai mare grad de risc sunt cele din domeniul brutariei, serviciilor de curatenie si serviciilor sanitare.

Sursa: Eurekalert

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.