fbpx

Sindromul Ovarelor Polichistice – cauza a sterilitatii feminine

In cazul in care te intrebi cat de pericloase sunt chisturile ovariene si de ce este atat de important sa mergi la controlul genital cel putin o data pe an, iti voi vorbi despre Sindromul Ovarelor Polichistice (SOP) si consecintele sale.

SOP este o afectiune frecventa in randul femeilor, care apare la pubertate si se accentueaza pe masura inaintarii in varsta, avand riscuri potentiale severe pe termen lung: sterilitate, obezitate, hirsutism (pilozitate excesiva de tip masculin), cancer endometrial, boli cardiovasculare si diabet zaharat.

In mod normal, toate femeile cu activitate hormonala ovariana prezenta (cu ovulatie si respectiv menstruatie) au in structura ovarelor foliculi ovarieni (mici chisturi ovariene) cu dimensiuni de maxim 20-30 mm, in interiorul carora se nasc, se dezvolta si se maturizeaza celulele sexuale feminine numite ovocite, celule care sunt eliberate prin spargerea foliculilor la ovulatie. In cazul ovarului polichistic, foliculul nu se sparge, iar ovului nu poate fi eliberat, acumulandu-se in ovar.

Citeste si:  Foloseste si ceaiul in curele de slabire!

Manifestarile clinice se caracterizeaza prin hirsutism, acnee, tulburari de ciclu menstrual, exces ponderal, infertiltate. Menstruatia survine la intervale de timp mai mari decat in mod obisnuit, peste 35 de zile, sau poate lipsi complet (amenoree); o treime din paciente acuza insa menstruatii abundente si prelungite sau sangerari intermenstruale.

foto

Diagnosticul SOP se pune pe baza investigatiilor clinice si imagistice: ecografie/ultrasonografia pelvina detine un rol diagnostic important; ecografia cu sonda endovaginala este de preferat, permitand o buna vizualizare a modificarilor de morfologie ovariana (ovare cu dimensiuni crescute, cu foliculi numerosi, dispusi periferic).
Conduita terapeutica variaza mult in functie de manifestarile clinice. Medicul trebuie sa ofere informatii asupra bolii, sa atraga atentia asupra posibilelor complicatii si sa incurajeze pacienta in sensul modificarii stilului de viata care presupune atingerea unei greutati optime, o dieta adecvata, practicarea exercitiilor fizice si renuntarea la fumat.

Citeste si:  De ce au nevoie copiii de un program regulat de somn?

In cazul infertilitatii, obiectivul terapeutic esential consta in restabilirea ciclurilor menstruale normale, ovulatorii, care poate avea mai multe solutii: terapie medicamentoasa de stimulare ovariana sau metode chirurgicale (rezectia cuneiforma a ovarelor sau drilling-ul ovarian laparoscopic).

Deoarece tendinta actuala este de a utiliza metode cat mai eficiente sub raportul cost-beneficiu in conditiile unor complicatii minore, utilizarea interventiilor chirurgicale laparoscopice pentru inducerea ovulatiei a luat o mare amploare, devenind terapia de prima intentie.

Citeste si:  Autoexaminarea alunitelor - la ce trebuie sa fim atenti?

Astfel, in clinicile moderne de ginecologie, drilling-ul ovarian laparoscopic detine un rol important in cadrul terapiei de restabilire a fertilitatii, avand o serie de avantaje: restabilirea ovulatiei in peste 90% din cazuri; este o interventie chirurgicala minim invaziva, estetica, cu recuperarea rapida a pacientei si cu rezultate foarte bune, pacientele obtinand sarcina in peste 70% din cazuri.

Dincolo de faptul ca toate femeile ar trebui sa efectueze un consult ginecologic periodic, aparitia unuia sau a mai multor semne clinice mentionate anterior trebuie sa determine pacienta sa se adreseze unei clinici de ginecologie care sa permita in primul rand un diagnostic ecografic performant si, eventual, sa detina posibilitatea efectuarii analizelor de laborator in scopul stabilirii profilului hormonal al pacientei.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.