fbpx

Sarbatorile, mereu un prilej de imbolnavire. Sau nu!

Tentatiile meselor irezistibile de sarbatori, bogatia si diversitatea gusturilor si nu in ultimul rand petrecerile prelungite si excesele de toate felurile ne pun la incercari grele stomacul in aceasta perioada a anului. Din pacate, insa, numarul afectiunilor digestive creste ingrijorator in ultimele saptamani din an si, de cele mai multe ori, constatam ca este vorba despre mici dereglari cauzate de schimbarea modului de alimentare, care ar putea fi evitate daca am urma cateva reguli de „igiena alimentara”. Voi mentiona, in continuare, cateva din cele mai des intalnite afectiuni gastrice cauzate de abuzurile alimentare sau alcoolice atat de prezente in peisajul sarbatorilor de iarna.

Aproape toate neplacerile care apar in urma unor mese copioase incep cu o colica abdominala, care poate fi moderata sau intensa, in functie de problema avuta. Un sfat primordial pentru aceasta perioada este consumul, la fiecare masa, de cateva frunze de salata verde, pentru a preveni orice tip de indigestie.

Refluxul gastroesofagian
Este o afectiune caracterizata printr-o senzatie de arsura la nivelul esofagului (undeva in gat) si se manifesta prin regurgitatie acida (atunci cand continutul gastric ajunge pana in gura). Aceasta reprezinta cel mai des intalnita problema cauzata de mesele bogate de Craciun, declansandu-se numai in momentul in care stomacul este foarte plin. In principiu, nu este o afectiune ingrijoratoare, dar daca senzatia se repeta si dupa ce reintri in ritmul normal de viata, trebuie neaparat sa consulti un medic internist. Aparitia acestei dereglari digestive este generata, de asemenea, de consumul excesiv de citrice, ciocolata, bauturi alcoolice sau cafeina, alimente condimentate sau cu continut mare de grasimi, prajeli, ceapa si usturoi, sosuri cu suc de rosii – altfel spus – aproape toate bunatatile de pe masa de Craciun. Mananca cate putin din fiecare si foloseste suplimente alimentare pe baza de plante pentru prevenirea acestor probleme. Intreaba la farmacie, ti se va recomanda ceva util, cu siguranta. Fenomenul este cu atat mai neplacut pentru cei ce sufera deja de esofagita, o inflamatie a mucoasei esofagiene, manifestata prin dureri in momentul inghitirii bolului alimentar.

Citeste si:  "Am demonstrat ca suntem un producator roman de sapunuri naturale... altfel"

Indigestia
Daca nu ai „experimentat-o”, inca, pe propriul stomac,cu siguranta auzi la fiecare sfarsit de an, la stiri, despre noptile pline ale medicilor care au avut ghinionul sa fie de garda in noaptea de Craciun sau Revelion si, bineinteles, in perioadele de „after party”. Indigestia se manifesta prin colici abdominale puternice, greata, eructatii si balonare, care de multe ori cedeaza in urma unui scaun diareic abundent, ce survine la scurta vreme dupa aparitia durerilor. Prevenirea afectiunii se realizeaza prin evitarea abuzurilor gastronomice, a alimentelor alterate, a celor greu digerabile, bogate in grasimi, coloranti si conservanti. De asemenea, trebuie mentinut un ritm de alimentatie echilibrat de-a lungul zilei si trebuie acordata atentie sporita unei masticatii corecte. Pentru a-ti ajuta stomacul sa realizeze o digestie corecta, poti lua de la farmacie suplimente alimentare specifice, pe baza de calciu si magneziu. Incearca, insa, sa nu te bazezi pe acestea.

Intoxicatia alimentara
Nelipsite din „programul” anual al problemelor gastrice de sarbatori sunt si intoxicatiile (sau toxiinfectiile) alimentare. Afectiunea are ca principale cauze consumul de alimente sau bauturi contaminate cu microorganisme patogene, precum bacteriile, virusurile sau parazitii. Numarul de imbolnaviri creste exponential in perioada sarbatorilor de iarna, cand se consuma cu predilectie alimente care prezinta risc sporit de infectie, precum preparatele din carne. Aceasta trebuie gatita cat mai bine, evitandu-se pe cat posibil consumul de carnati cruzi, friptura in sange etc. De asemenea, ai grija si la carnea de pui sau peste si la retetele cu scoici, melci sau moluste insuficient preparate. Cu cat este mai bine prajita sau fiarta carnea, cu atat scade si riscul de imbolnavire, expunerea la temperaturi cat mai ridicate eliminand factorii patogeni. Simptomele sunt similare cu cele care apar la indigestie, insa acestea dureaza mai mult si se vindeca cu ajutorului unei medicamentatii de specialitate.

Citeste si:  Copiii si banii

Gastrita
Este o boala a aparatului digestiv care nu este cauzata, neaparat, de mesele de sarbatori, dar cei care sufera de aceasta trebuie sa tina cont de cateva sfaturi practice. Este o afectiune des intalnita, din pacate, mai ales in randul femeilor, avand ca principale surse stresul, excesul de cafea, dezordinea in luarea meselor sau dietele alimentare pentru slabit neconforme sau exagerate. Printre cauzele exceptionale se numara si consumul mare de alcool, medicamentele luate in doze mari (aspirina, antiinflamatoare) fara a fi insotite de un pansament gastric, mancarurile prea fierbinti sau prea reci, abuzul de alimente care creeaza o reactie alergica a organismului. Pentru tratarea acestei boli, dieta alimentara prescrisa de medic trebuie respectata cu strictete. Si pentru ca cea mai importanta parte a tratamentului consta in evitarea factorilor agravanti, festinurile din decembrie se pot incheia, in cazul celor care sufera sau sunt doar predispusi sa dezvolte gastrita, pe un pat de spital.

In concluzie, trebuie sa avem grija ce mancam de sarbatori, deoarece pe langa problemele cu stomacul vom avea de infruntat, inca de la inceputul anului 2010 si mult prea nedoritele kilograme in plus. Este, totusi, un pret prea mare pe care cu putina atentie si moderare il putem evita.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.