fbpx

Sa intelegem tumorile stromale gastrointestinale (GIST)!

Tumorile stromale gastro-intestinale (GIST) sunt cele mai comune forme de sarcon gastr-intestinal, o forma de cancer al tractului gastrointestinal, ce pune in pericol viata pacientului. Sarcoamele reprezinta forme mai putin frecvente de cancer cu origine in tesuturile conexe (muschi, vase sanguine, nervi, oase si cartilaje). GIST se intalnesc mai frecvent la persoanele adulte (cu varsta intre 40 si 80 de ani), dar se raporteaza cazuri si la populatia tanara.

Tractul gastro-intestinal este compus din esofag, stomac, intestin subtire si colon. Expertii considera ca puntul de plecare pentru GIST il constituie celulele interstitiale sau stroma, de unde si denumirea, aflate in peretii tractului cu rolul de a semnala organismul pentru a deplasa alimentele de-a lungul tractului digestiv.

Citeste si:  Aer sanatos pentru copilul tau

Dintre cazurile de GIST, in 50-70% este afectat stomacul, in 20-30% intestinul subtire, iar in restul colonul, esofagul, rectul si anusul.

GIST sunt dificil de diagnosticat, mai ales din cauza faptului ca sunt putine simptome prezente in stadiile precoce ale bolii, de multe ori, acestea putandu-se confunda cu cele ale altor tipuri de tumori. Principalele simptome pe care le resimte pacientul cu GIST sunt durerile abdominale difuze, senzatia de satietate, varsaturile, sangerarile abdominale si oboseala cauzata de anemie. Multe dintre cazuri sunt diagnosticate intamplator in cursul endoscopiei sau laparoscopiei.

Istoric, interventia chirurgicala (rezectia) a reprezentat singura optiune terapeutica pentru GIST, de vreme ce tratamentele conventionale, precum chimioterapia si iradierea, au avut rezultate minime.

Citeste si:  Stem SURE va fi prima companie din Romania care va oferi multiplicarea celulelor stem recoltate la nastere

Desi factorii de risc pentru GIST nu sunt pe deplin cunoscuti, boala se asociaza in mod obisnuit cu mutatii la nivelul proteinei numite Kit (CD117), un receptor al factorului de crestere localizat pe suprafata celulelor normale. Descoperirile recente cu privire la rolul Kit in GIST, indeamna anatomo-patologii sa testeze toate sarcoamele gastro-intestinale pentru depistarea sa – peste 90% din GIST se dovedesc a fi pozitive Kit, precum si au dus la crearea de noi optiuni terapeutice create sa controleze nivelul de activitate al receptorilor Kit.

Un astfel de tratament este cel cu Glivec* (produs al companiei Novartis), care in cei 10 ani de la introducerea pe piata, a fost aprobat in 90 de tari, inclusiv SUA, UE si Japonia, pentru tratarea tuturor fazelor Leucemiei Mieloide Cronice Ph+, precum si a tumorilor gastro-intestinatele Kit pozitive (GIST), care nu pot fi rezecate chirurgical si/sau au metastazat.

Citeste si:  Afectiunile organelor interne pot fi observate la nivelul pielii

In SUA si UE, Glivec* este acum aprobat si pentru tratamentul post-chirurgical al pacientilor adulti, in urma rezectiei chirurgicale a GIST Kit pozitiv. In UE, Glivec a fost aprobat de asemenea pentru tratarea paciectilor adulti recent diagnosticati cu leucemie limfoblastica acuta Ph+ in asociere cu chimioterapia, dar si ca monoterapie pentru pacientii cu leucemie limfoblastica acuta Ph+ refractara sau cu recidiva. Alte afectiuni in care Glivec* a primit aprobarea autoritatilor competente sunt cele mielodisplazice/mieloproliferative, sindromul hipereosinofilic si/sau leucemia eosinofilica cronica.

Sursa: Comunicat de presa Novartis. Material realizat de biolog Rodica Popescu.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.