fbpx

Sa intelegem depresia: care sunt semnele depresiei?

Trasaturile caracteristice ale depresiei sunt inapetenta (lipsa poftei de mancare), bradipsihie (incetinirea ritmului functiilor psihice), bradikinezie (lentoare in miscari), insomnie, reducerea capacitatii de concentrare si a atentiei, viziunea trista si pesimista asupra viitorului, somn perturbat, apetit sexual diminuat, pierderea stimei de sine, suferinta.

Putem vorbi de episoade depresive usoare, moderate si severe. De exemplu, intr-un episod usor, persoana are probleme la serviciu, nu poate sa-si indeplineasca sarcinile, nu poate socializa.

Intr-un episod sever, suicidul este caracteristic. Atunci cand apar halucinatiile (in cele mai multe cazuri se intalnesc cele auditive), putem vorbi despre o depresie majora cu episoade psihotice si necesita trimiterea la psihiatrie. Vreau sa fac acum o precizare si anume: psihiatrul poate fi si psihoterapeut. Ca si psihologii, medicii pot urma cursuri postuniversitare si se pot specializa in psihoterapie. Consilierea psihologica este facuta insa doar de psiholog.

Citeste si:  Nou medicament aprobat in Uniunea Europeana pentru tratamentul cancerului ovarian avansat, nou diagnosticat

Exista riscul ca un pacient cu tulburare depresiva sa aibe in viitor un episod de manie. Maniacalul trece de la o stare la alta (de la ras la plans, cum s-ar spune), incepe multe activitati si nu le poate duce la bun sfarsit. Atunci cand apar si astfel de trasaturi vorbim de tulburarea bipolara, care este foarte raspandita la noi in tara.

Nu trebuie sa ne grabim atunci cand punem un diagnostic. Pentru a pune un diagnostic cum ar fi depresia, trebuie ca pacientul sa aiba in istoricul sau cel putin doua episoade cu durata minima de 14 zile si cu pauza intre ele de cateva luni.

Citeste si:  Sucurile naturale, la fel de benefice pentru organism ca si fructele proaspete

Episoade depresive poate avea oricine. Aici ma refer si la adolescenti care trec foarte usor de la o stare la alta, sunt melancolici, anxiosi si au un sentiment de inferioritate.

M-as opri putin asupra „depresiei reactive” si ma refer la cazurile intalnite in munca mea, de-a lungul anilor, atunci cand am efectuat controalele periodice de medicina muncii (psihologia muncii). Am intalnit depresii la oamenii care au avut un deces in familie, la cei care au divortat. La un control periodic, cand am intalnit astfel de cazuri, acele persoane au fost supravegheate, testate la trei luni si au beneficiat de consultanta psihologica.

Depresia si anxietatea apar si la persoanele care au suferit un infart miocardic. In urma unui studiu pe care l-am facut la spitatul Fundeni in 2002, am observat ca se poate reduce anxietatea, cat si tensiunea arteriala, cu ajutorul unor tehnici de relaxare. Pacientii au fost testati cu ajutorul testelor psihologice de specialitate si s-a observat un scor mare la scalele de anxietate si depresie. Ca tehnici de relaxare am combinat meloterapia cu trainningul autogen Schultz, iar rezultatele au fost uimitoare.

Citeste si:  Oboseala cronica

La acei pacienti care nu pot verbaliza suferinta lor, se folosesc cu succes si terapii non-verbale, cum ar fi Sandplay therapy (terapia prin jocul cu nisip). Acesta terapie este benefica la depresivi, deoarece prin sandplay accesam cele mai adanci nivele ale psihicului.

Articol realizat de psiholog clinician Ioana Panculescu

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.