fbpx

S-a lansat primul manual de nutritie pentru scolarii mici

Please select a featured image for your post

In data de 1 februrie 2012, in Sala de Festivitati a Colegiul National Gheorghe Lazar s-a lansat primul manual de nutritie, avizat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, introdus ca optional in curicula scolara din Romania.

Realizat de catre bine cunoscutul Nutritionist, Lector Univ. Dr. Lygia Alexandrescu si editat de Editura Aramis, manualul, studiat ca optional in scolile din Romania incepand cu acest an isi propune sa ofere copiilor nostrii, de timpuriu, primele notiuni despre ce inseamna in ziua de astazi o alimentatie sanatoasa si totodata isi propune, cu sprijinul educatorilor sa dezvolte la acestia primele deprinderi ale unei nutritii echilibrate.

„Alimentatia echilibrata este esentiala pentru cresterea copiilor nostri si transformarea lor in adulti sanatosi. Activitatea fizica regulata si odihna sunt alti doi parametri importanti in dezvoltarea lor armonioasa. Educatia nutritionala trebuie sa inceapa in copilarie si principiile acesteia sa fie urmate pe tot parcursul vietii, asigurandu-se astfel o stare de sanatate robusta si un nivel crescut de confort al vietii, in toate etapele sale. Asa s-a nascut ideea acestui manual, dedicat copiilor din clasa a IV, copii care au deja notiunile de baza privind corpul uman”, a declarat Lector Univ. Dr. Lygia Alexandrescu.

Citeste si:  La dieta de Sarbatori?!

De ce este nevoie de o astfel de lucrare si ce beneficii are ea?

Armonizarea activitatilor zilnice in scopul mentinerii sanatatii si al asigurarii unei vieti echilibrate se invata din primii ani de viata, sub atenta supraveghere a parintilor. Insa odata cu inaintarea in varsta, extinderea ariei sociale si accentuarea influentelor grupului, comportamentul alimentar al copilului si regimul sau de viata pot suferi modificari, nu intotdeauna benefice. De aceea informarea timpurie si permanenta pot constitui primii in pasi in scopul educarii abilitatii de a decide corect si rapid, in raport cu propriile nevoi. In contextul actual, al abundentei de alimente ne-naturale, promovate agresiv prin foarte multe mijloace, acest demers devine imperativ, pentru a preveni aparitia dezechilibrelor de crestere.

Citeste si:  Ceaiurile de plante au efecte benefice pentru femeile aflate la menopauza

Ideea de la baza lucrarii

Elevii romani intampina dificultati in interpretarea unui text non-literar. O demonstreaza atat rezultatele testelor internationale, cat si constatarile facute zi de zi de catre cadre didactice, parinti, specialisti. Din multitudinea de astfel de texte (anunturi, articole de presa, reclame, afise, etichete etc.), putine puteau fi adecvate si considerate esentiale pentru varsta scolara mica. Si atunci am decis sa o luam treptat, tinand cont de comportamentul specific varstei. La varsta despre care vorbim, clasa a IV-a, elevii, in marea lor majoritate, isi pot cumpara singuri produse alimentare sau le pot solicita insistent parintilor, ca efect al influentei anturajului. Abia ulterior apar preocupari legate de obiecte de imbracaminte sau de incaltaminte si multe altele.

Citeste si:  Ce este dioxina?

Asadar, desi tarziu ca moment al educarii in spiritul unei alimentatii sanatoase si echilibrate, dar adecvat din punct de vedere al informatiei continute, s-a optat pentru prezentarea etichetelor produselor alimentare (cu toate detaliile presupuse de interpretarea acestora) elevilor de clasa a IV-a.

Structura lucrarii

Lucrarea este structurata in patru mari capitole:

Stil de viata sanatos – consolideaza si aprofundeaza cunostintele copiilor asimilate la orele de educatie pentru sanatate
Nutrienti speciali – capitolul prezinta valoarea nutritiva si energetica a substantelor continute de alimente
Piramida alimentara explicata – prezinta grupele de alimente
Etichetele alimentelor – prezinta datele cuprinse de etichetele produselor alimentare si explica modul de citire si interpretare a acestora

La finalul lucrarii este o programa pentru acest curs optional, ce poate fi folosita ca atare sau ca sursa de inspiratie.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.