
Ce este reumatismul?
Termenul medical „reumatism” desemneaza orice afectiune dureroasa, acuta sau cronica, care interfereaza cu functionarea normala a aparatului locomotor.
Care sunt tipurile de reumatism?
Bolile pe care termenul le acopera pot fi incadrate in sase grupe principale:
Reumatisme infectioase – provocate de infectarea articulatiei cu un germen (artrita gonococica, artrita tuberculoasa) .
Reumatisme inflamatorii – boli de sistem precum poliartrita reumatoida, spondiloartropatia, artrita psoriazica, lupus eritematos, angeite.
Reumatisme degenerative – provocate de uzura articulatiilor (artroza membrelor), efort puternic si prelungit (hernia discala) sau de ambele cauze (sindromul ingustarii canalului carpian).
Afectiuni inflamatorii periarticulare – tendinite, periartrite, bursite.
Afectiuni hematologice sau tumorale – mielom multiplu sau metastaze canceroase osoase.
Ce este poliartrita reumatoida?
Poliartrita reumatoida este o boala reumatismala inflamatorie care se caracterizeaza prin afectarea membranei sinoviala, care captuseste suprafata interna a articulatiilor.
Poliartrita reumatoida afecteaza 1% din populatia globului, femeile fiind mai predispuse la afectiune decat barbatii cu 3 din 4 bolnavi femei. Este o boala autoimuna care face ca organismul sa produca anticorpi indreptati impotriva propriilor tesuturi.
Care sunt simptomele poliartritei reumatoida?
Boala debuteaza, de obicei, intre 40 si 60 de ani, fara a avea un factor declansant evident. Afecteaza mai degraba articulatiile membrelor (in special, cele ale mainilor, incheieturii si antepiciorului), manifestarea fiind, in cele mai frecvente cazuri, bilaterala si simetrica. Rareori, leziunile afecteaza coloana vertebrala. In poliartrita reumatismala articulatiile sunt umflate, au mobilitate scazuta si prezinta diformitati, fiind dureroasa in special noaptea si dimineata.
Evoluand in timp, poliartrita reumatoida poate afecta si alte tesuturi conjunctive, cum ar fi cel al tendoanelor , pielea (noduli subcutanati), pericardul (pericardita) sau plamani (provocand infiltratii pulmonare, pleurezii). Arterele mici se inflameaza ducand la pierderea simtului tactil si senzatii de amorteala sau furnicaturi, ori la pierderea capacitatii motorii prin paralizia nervilor.
Boala evolueaza deseori imprevizibil, perioadele de remisiune fiind intrerupte brusc de pusee dureroase, ducand, in cazul in care nu este tratata si tinuta sub control, la o stare generala de neputinta.
Cum putem diagnostica poliartrita reumatoida?
In primele luni, boala este diagnosticata prin analizele de sange, urmarindu-se cresterea valorilor vitezei de sedimentare si nivelului sangvin de proteina C-reactiva. Punctia articulatiei afectate duce la extragerea unui lichid inflamator, iar biopsia membranei sinoviale releva o inflamatie. Se poate apela si la radiografie (in special daca boala este intr-un stadiu mai avansat) care va permite vizualizarea eroziunii oasoase si nodulii inflamatori care afecteaza membrana si duc la distrugerea lenta a oaselor si ligamentelor.
Cum tratam poliartrita reumatoida?
Tratamentul poliartritei reumatismale trebuie efectuat sub supraveghere medicala permanenta si se bazeaza pe antiinflamatoare, saruri de aur, antipaludice, penicilina D si, in unele cazuri imunosupresoare. Masurile sunt dublate de tratamentul local care este menit sa previna aparitia diformitatilor si includ infiltratii de corticosteroizi, sinovio-orteze, ablatia membranei sinoviale prin interventie chirurgicala sau pe cale endoscopica.
In perioada evolutiva a bolii sunt contraindicate curele termale, iar deseori s-a observat ca sarcina provoaca remisiunea completa a bolii.
Care sunt cauzele reumatismului articular acut ?
Reumatismul articular acut este provocat de infectarea cu un streptococ care duce la inflamarea articulatiilor mari si a inimii, manifestandu-se la copii cu varsta intre 4 si 15 ani. Boala se instaleaza pe fondul unei infectii cu streptococ de grupa A, netratata corespunzator, la 2 – 3 saptamani dupa aparitia unei angine.
Care sunt simptomele reumatismului articular acut?
Principalele simptome ale bolii sunt poliartrita (afectarea mai multor articulatii) si febra ridicata. Reumatismul articular acut afecteaza in special articulatiile mari (ale genunchilor, coatelor) care sunt calde, dureroase si umflate. In cazuri rare,boala se manifesta si cu maculopapule (pete usor inaltate pe piele) sau noduli subcutanati aparuti in zonele afectate.
Care sunt complicatiile reumatismul articular acut?
In prima saptamana, riscul de afectare a inimii este de 75%. Cardita reumatismala se manifesta ca o inflamatie a pericardului, miocardului si endocardului. Complicatiile bolii pot surveni dupa un timp indelungat de la instalarea sa, dintre acestea cea mai frecventa fiind debilitatea hemodinamica dublata de insuficienta cardiaca.
Cum tratam reumatismul articular acut?
Tratamentul medicamentos al reumatisumului articular acut include antibiotice si corticosteroizi, si trebuie insotit de repaos la pat. Pentru prevenirea bolii si recidiva se recomanda o administrarea regulata de antibiotice, in special tinerilor care au suferit de angina eritematoasa. Ca orice tratament medicamentos, fie si profilactic, cura trebuie efectuata la recomandarea si sub supravegherea medicului.