
La inceputul secolului al XX-lea, inainte de descoperirea antibioticelor, iaurtul era considerat leacul potrivit pentru problemele intestinale, spre exemplu, impotriva diareei – o boala frecventa si deseori mortala, in special in cazul copiilor, se arata intr-un comunicat de presa remis de compania Danone, cu prilejul lansarii programului national de informare si educare despre alimentele functionale.
In anul 1908, laureatul Nobel Illya Metchinkoff, renumit pentru descoperirea fagocitozei si pionier in studiul imunitatii, a aexplicat interactiunea bacteriilor lactice din iaurt cu flora intestinala, precum si maniera in care acest lucru limiteaza activitaea bacteriilor patogene prezente in flora.
Alimentele „functionale” sunt cunoscute inca din antichitate pentru efectele lor benefice asupra sanatatii, dincolo de valoarea lor nutritiva, datorita continutului bogat de substante biologic active. Aceste alimente au fost consumate in mod traditional de popoarele lumii, datorita beneficiilor pentru sanatate, chiar daca substantele biologic active pe care le contin au fost identificate abia in ultimele decenii. Iaurtul este un exemplu de aliment functional, fiind cunoscut din vechime ca „aliment medicament”.
Iaurturile probiotice contin un adaos de bacterii din subspecii sau tulpini patentate care actioneaza in mod natural, in tubul nostru digestiv. O parte a intestinului subtire si colonul sunt „captusite” de flora intestinala, alcatuita din 100 de milioane de milioane de bacterii, din peste 400 de specii. Odata cu alterarea echilibrului natural al florei intestinale, apar diferite probleme de sanatate, cum ar fi: diareea, constipatia, disconfortul gastrointestinal.
Efectul benefic asupra sanatatii este caracteristic unei anumite tulpini de bacterii care se instaleaza in timp, dupa ingestia unei cantitati semnificative de astfel de bacterii. Pentru rezultate vizibile se recomanda consumul sistematic, timp de mai multe zile, a cel putin unei portii de aliment cu continut de bacterii probiotice.
Printre efectele alimentelor probiotice se numara reglarea tranzitului intestinal lent, mentinerea si intarirea sistemului imunitar natural si crearea unei „bariere” in fata agresiunii factorilor de mediu, cum sunt microbii, frigul, caldura excesiva, poluarea, stresul.
Iaurturile nu sunt singurele alimente cu potential benefic asupra sanatatii. Pestele gras, gratie continutului de acizi grasi omega-3, este cunoscut pentru actiunea de scadere a colesterolului si de reducere a riscului cardiovascular. La randul sau, vinul rosu, cunoscut in vechime pentru efectele de revigorare a organismului in perioadele de convalescenta, este considerat si o sursa de polifenoli naturali, avand efecte antioxidante, de protectie a celulelor organismului impotriva actiunii vatamatoare a aradicalilor liberi.
„Alimentatia dezechilibrata, stresul, oboseala, reprezinta riscuri pentru sanatate. Cunoasterea si consumul alimentelor functionale ne permit sa compensam astfel de dezechilibre” – este premisa de la care porneste programul de informare si educare initiati de compania Danone Romania.
„Prin acest program, Danone doreste sa aduca in atentia consumatorilor tema alimentelor functionale, mai precis avantajele acestora. Programul include seminarii itinerante in Bucuresti si principalele orase din tara, incepand din luna octombrie a acestui an si continuand in prima jumatate a anului urmator. Contextul actual in sanatatea publica: 63% mortalitate prin boli cardio-vasculare; 24% dintre adulti cu hipercolesterolemie; 10% din populatia adulta sufera de sindromul colonului iritabil si peste 1 milion de diabetici diagnosticati – impune o astfel de initiativa”, afirma Dr. Bogdan Ioachim, director de comunicare, nutritie si stiinta al Danone Romania.
Articol realizat de: biolog Rodica Popescu