fbpx

Pilula anticonceptionala (partea I)

Please select a featured image for your post

Pilula este fara doar si poate liderul metodelor de contraceptie, fiind cea mai utilizata forma de evitare a sarcinii folosita de femei. Cu toate ca peste 60 de milioane de femei din intreaga lume o folosesc, fiind cea mai accesibila din toate celelalte metode contraceptive, din pacate Romania ocupa acum cativa ani primul loc in Europa cu cea mai mica rata de utilizare a metodelor contraceptive moderne (care includ pilula contraceptiva) – 30% fata de 52% restul Europei. Pilula anticonceptionala reprezinta asocierea a doi hormoni, estrogen si progesteron si are rol in a preveni sarcina nedorita. Actiunea sa inceteaza in momentul in care se intrerupe tratamentul, iar folosirea ei este usoara, la indemana si foarte eficace. Pilula este metoda cea mai sigura (98-99%) daca este administrata corect. Trebuie retinut insa ca nici un mijloc contraceptiv nu are siguranta 100%. Prezervativul, (singurul mijloc contraceptiv pentru barbat) desi protejeaza impotriva BTS (Boli Transmisitere Sexuala) poate avea fisuri din fabricatie sau se poate rupe in timpului utilizarii.
Metoda calendarului este la fel de riscanta, spermatozoizii putand supravietui in vagin pana la 72 de ore. Aceasta metoda este total neindicata tinerelor fete care au o menstruatie neregulata. Strategia „coitus-interruptus” nu este, de asemenea, indicata deoarece chiar inaintea ejacularii se poate elimina o cantitate oarecare de spermatozoizi ce poate duce la fecundarea ovulului.
Citeste si:  Dinti sanatosi
Inainte de aparitia pilulelor contraceptive patrunjelul era recomandat in mod curent ca si anticonceptional. Tratamentul se facea timp de 12 zile inaintea menstruatiei cu ulei esential de patrunjel, fiind recomandat in special femeilor ce nu aveau o viata sexuala regulata. Astazi in urma numeroaselor studii si cercetari pilula contraceptiva este la indemana oricui. Marea varietate de pilule permite adaptarea lor fiecarei femei in parte. Alegerea pilulelor nu se face dupa pret, culoarea ambalajului, forma tabletelor sau indrumarilor prietenelor, ci dupa nevoile specifice fiecaruia dintre noi. Medicul ginecolog sau cabinetele de planning familial te vor indruma in alegerea pilulelor anticonceptionale potrivite. Orice efecte negative care apar in urma administrarii acestor pilule si nu dispar in maxim doua luni de la inceperea tratamentului, trebuie comunicate medicului care a facut prescriptia. Ingrijorarea este fondata atunci cand apar dureri puternice de cap, dificultati de respiratie, furnicaturi la extremitati( degetele de la maini sau picioare), mici pareze facial, luarea in greutate a mai mult de 2-3 kilograme, greata sau varsaturi constante chiar si dupa 2-3 de la inceperea tratamentului sau de la schimbarea contraceptivului.
Citeste si:  Beneficiile mersului pe jos
Pastilele anticonceptionale starnesc numeroase temeri in randul femeilor, prejudecati legate de siguranta ei. O temere ar fi aceea legata de dozajul de hormoni al acestor pilule, insa in prezent(fata de anii 70) continutul lor in hormoni este foarte redus, iar varietatea mare a acestora permite adaptarea lor nevoilor fiecarei femei. O alta temere este legata de luarea in greutate. In cazul in care nu se depasesc 1-2 kilograme, nu exista motive de ingrijorare, fiind vorba doar de o simpla retentie de apa a organismului. La aceste temeri se mai adauga si aparitia uni pilozitati nedorite, insa compozitia acestor pilule este extrem de complexa, actionand inclusiv ca un tratament tenului, nicidecum in sensul aparitiei nedorit.
Citeste si:  Terapia celuilalt este (si) terapia noastra?
In unele cazuri un efect imediat al administrarii acestor pastile poate duce la scaderea libidoului insa acest lucru ar trebui sa dispara in maxim doua luni de la inceperea tratamentului. Eficienta tratamentului cu pilule anticonceptionale poate fi influentata de tratamente cu diverse medicamente antiinflamatorii, antibiotice sau barbiturice, si contraceptia ar trebui suplimentata cu ajutorul prezervativului. La femeile supraponderale eficienta pilulelor contraceptive poate fi semnificativ redusa.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.