Please select a featured image for your post
Ce este piciorul atletului (ciuperca piciorului)?
Piciorul atletului (ciuperca piciorului) este o infectie fungica care se dezvolta in zonele cu umiditate ridicata dintre degetele de la picioare si uneori pe alte zone ale piciorului. Ciuperca cauzeaza de obicei usturime, senzatii de arsura si mancarimi. Denumita si tinea pedis, este cea mai comuna infectie fungica, strans legata de tinea capitis (in zona capului) si tinea cruris (in zona inghinala).
Denumirea de „piciorul atletului” provine de la faptul ca afectiunea apare mai frecvent, dar nu exclusiv, la sportivi.
Care sunt simptomele piciorului atletului (ciuperca piciorului)?
Simptomele infectiei pot fi numeroase, desi, cel mai probabil, pacientul nu le va manifesta pe toate. Printre simptome se numara: senzatii de usturime, mancarime si arsura intre degetele de la picioare sau pe talpa piciorului; vezicule, insotite de mancarimi; craparea si descuamarea pielii, in special intre degete si pe talpa; uscaciune excesiva a pielii, pe lateralele talpii; ingrosarea, spargerea, decolorarea unghiilor (onicomicoza, o infectie fungica a unghiei, ce se poate manifesta cu, sau fara, alte semne ale piciorului atletului).
Daca pacientul prezinta o iritatie a piciorului care nu s-a ameliorat sau chiar s-a agravat, in urma tuturor masurilor de autoingrijire luate, este necesar sa mearga cat mai repede la un consult de specialitate. Alte semne care impun vizita la medicul specialist sunt: roseata excesiva, inflamatiile, febra sau orice alt simptom manifestat pe fondul diabetului.
Care sunt factorii care favorizeaza aparitia piciorului atletului (ciuperca piciorului)?
Piciorul atletului (ciuperca piciorului) este strans corelata cu alte infectii fungice (tinea capitis si tinea cruris). Infectiile sunt provocate de un grup de ciuperci similare mucegaiului, denumite dermatofite. Aceste organisme microscopice se regasesc in mod normal pe corpul uman, insa prolifereaza in conditii de umiditate.
Purtarea incaltamintei inchise, care strange degetele, produce un mediu cald si umed; sosetele si incaltamintea umeda si conditiile de umiditate crescuta favorizeaza, de asemenea, dezvoltarea excesiva a acestor organisme. Incaltamintea din material sintetic, cu precadere, constituie un mediu prielnic pentru proliferarea ciupercilor si a infectiilor fungice.
Cum se transmite piciorul atletului (ciuperca piciorului)?
Piciorul atletului (ciuperca piciorului) este o boala contagioasa si se poate transmite prin contact direct cu o persoana infectata sau cu suprafete contaminate (ex. prosoape, podele sau incaltaminte). Sunt mai predispuse la infectie persoanele de sex masculin; cele care obisnuiesc sa poarte sosete umede sau pantofi foarte stramti; cele care folosesc aceleasi asternuturi, prosoape, covoare sau care fac schimb de incaltaminte si haine cu o persoana infectata; cele care merg, in picioarele goale, pe suprafete considerate cu risc, precum podelele din vestiare, saune, piscine, bai comunale sau dusuri; cele care au un sistem imunitar scazut.
Cum poate fi diagnosticat piciorul ateletului (ciuperca piciorului)?
Diagnosticul poate fi pus de catre medicul de familie impreuna cu medicul specialist dermatolog. Consultul de specialitate stabileste daca simptomele pe care le prezinta pacientul sunt cauzate de „piciorul atletului” sau de o alta afectiune dermatologica, precum dermatita, psoriazis etc.
Medicul specialist poate preleva probe de piele din zona afectata, pe care apoi le va analiza la microscop, acest test purtand denumirea de test cu hidroxid de potasiu (KOH). Daca in proba prelevata se vor identifica fungi, atunci tratamentul va include medicamente antifungice. Daca testul este negativ, medicul poate examina zona cu o lampa Wood (cu lumina neagra) pentru a vedea daca fluorescenta rosiatica este cauzata de bacteria Corynebacterillm minutissimum, care produce eritrasma. Daca ambele teste sunt negative, atunci proba va fi trimisa catre laborator pentru un test de cultura, in care se va observa in ce masura fungii se dezvolta in proba prelevata in conditii controlate. Testul de cultura poate fi recomandat de medicul specialist si acelor pacienti care nu raspund la tratament.
Cum tratam piciorul atletului (ciuperca piciorului)?
Daca forma infectiei este usoara, medicul poate recomanda pacientului un tratament cu lotiuni, unguente sau pudre antifungice. Daca forma este severa, tratamentul prescris va include medicatie topica si orala.
In cazul in care se remarca o suprainfectie bacteriana, medicul specialist poate prescrie pacientului si un antibiotic oral si poate recomanda comprese sau bai locale, pentru ameliorarea simptomelor.
Care sunt complicatiile piciorului atletului (ciuperca piciorului)?
Lasata netratata sau tratata superficial, infectia poate provoca urmatoarele complicatii:
Infectiile secundare – infectia fungica poate constitui mediu prolific pentru dezvoltarea unei infectii secundare bacteriene. Deoarece produce o substanta antibiotica, ciuperca poate ucide bacteriile vulnerabile si poate favoriza proliferarea unora mai rezistente. La randul lor, bacteriile elibereaza substante care cauzeaza leziuni ale tesutului (ex. pielea crapata dintre degetele de la picioare).
Reactiile alergice – dupa un episod infectios, in sistemul circulator pot patrunde proteine, care conduc la o reactie alergica ce poate cauza eruptia veziculelor de pe ambele suprafete palmare si de pe degete (reactie dermatofitida).
Masuri de autoingrijire care pot preveni piciorul atletului (ciuperca piciorului) sau care pot ameliora simptomele infectiei fungice:
Mentinerea picioarelor in permanenta uscate, in special zona dintre degete.
Aerisirea picioarelor cat mai mult timp posibil.
Folosirea sosetele din materiale naturale, cum ar fi bumbacul sau lana.
Schimbarea sosetelor cu regularitate (in cazul persoanele care transpira abundent este recomandata chiar de doua ori pe zi).
Purtarea de incaltaminte comoda, bine aerisita si realizata, pe cat posibil, din materiale naturale, nu vinil sau cauciuc.
Alternarea incaltamintei (nu va fi purtata doua zile la rand), pentru a i se permite acesteia sa se aeriseasca si sa se usuce.
Utilizarea sandalelor sau a papucilor in locurile publice (piscine, saune, sali de fitness etc.).
Incaltamintea nu se va imprumuta, pentru ca riscul de raspandire a infectiilor creste!