
Cand esti tanara si nelinistita, petrecerile, plimbarile de noapte sau cateva ore de lucru pentru niste banuti in plus ti se par mult mai importante decat somnul. Apoi, nimic nu e mai enervant decat sunetul alarmei intr-o dimineata in care ai atata nevoie de somn. Si totusi te trezesti, bei o cafea si esti gata pentru o noua zi. Nu esti singura care face asta. Desi nu exista studii pe aceasta tema, putem sa banuim ca majoritatea oamenilor dorm mai putin decat ar avea nevoie. Principalii vinovati sunt becurile si electricitatea, care ne permit sa ne continuam activitatea chiar daca afara e intuneric. De la inventarea lor, oamenii dorm cu 500 de ore mai putin, in fiecare an.
Cu siguranta ai auzit, si nu o data, ca somnul este extrem de important. Si nu este vorba doar de senzatia de bine pe care o avem dupa un somn bun. Desi acest fenomen nu este inca foarte bine inteles, studiile au aratat ca somnul este important pentru regenerarea celulara in intregul corp (inclusiv in creier) si pentru refacerea tesutului muscular. In timpul somnului, creierul proceseaza si „arhiveaza” informatii, amintiri, isi reface conexiunile nervoase (sinapsele). Iar somnul profund, faza REM, se pare ca ar stimula acele zone ale creierului responsabile cu invatatul.
Fiecare noapte in care nu dormi suficient se adauga unei datorii pe care o ai fata de creierul tau. Si, oricate eforturi ai face, la un moment dat va trebui sa i-o returnezi. Nimeni nu poate rezista la infinit fara somn, chiar daca bea cafea, energizante sau ia suplimente. Dupa o singura noapte „nelinistita”, deja se vad simptomele lipsei de odihna: esti ametita, nervoasa, uiti repede. Daca o tii tot asa cateva zile, se lasa cu probleme de concentrare, vedere incetosata, dureri de cap. S-a dovedit ca, dupa cateva zile nedormite, suntem grav afectati: halucinatii, manii, greata. Unii se comporta ca si cum ar fi beti. Un studiu realizat in Australia a aratat ca soferii care n-au dormit de 17-19 ore se descurca mai prost la volan decat cei care sunt in stare de ebrietate. Din fericire, poti scapa de simptomele acestea daca dormi imediat.
Dar lipsa de somn iti afecteaza nu numai calitatile psihice, ci si pe cel fizice. Oboseala reduce metabolismul glucozei cu 40% si, avand in vedere ca glucoza este cea care ne da energie, urmarile sunt usor de ghicit. La sportivii care nu dorm suficient, s-a constatat ca este foarte scazut nivelul hormonilor de crestere, ceea ce inseamna ca muschii nu mai pot fi reparati dupa un efort intens. Si asta nu e tot. Unii spun ca si sistemul imunitar este afectat. El este mentinut si intarit in timpul somnului, iar daca nu dormi iti scade rezistenta la infectii si se maresc perioadele de vindecare, fie ca ai o boala grava sau doar o simpla raceala.
Pe termen scurt, este usor sa scapi de simptomele oboselii: dormi o noapte intreaga si gata. Dar, daca nu dormi sau nu dormi bine pe o perioada de cateva saptamani sau luni de zile, oboseala se aduna. Capacitatile de invatare si concentrare au de suferit. Pentru ca informatiile si cunostintele noi se fixeaza in timpul somnului, copiii de scoala primara care dorm chiar si cu o ora mai putin decat ar fi normal, invata mai greu si au rezultate mai proaste la scoala. Bineinteles ca se aplica si in cazul adultilor, care nu mai dau acelasi randament la locul de munca. Si pentru ca somnul are un rol important in reglarea nivelului de insulina, cei care nu dorm de ajuns dezvolta rezistenta la insulina. Pancreasul este suprasolicitat – trebuie sa produca mai multa – si, in timp, se instaleaza diabetul de tipul 2.
Iar daca te intrebi de ce nu poti sa slabesti, gandeste-te daca dormi suficient. In timpul somnului se elibereaza hormoni care controleaza foamea si poftele. Cand esti obosita, se deregleaza nivelul lor si incepi sa mananci mai mult decat ai avea nevoie.
Cu totii ne simtim putini obositi dimneata. Nimeni nu se ridica din pat cu placere. Atunci de unde stim daca ne lipseste somnul sau nu? Daca esti obosita si nervoasa toata ziua, simti nevoia acuta de a dormi sau adormi imediat ce ai pus capul pe perna, este posibil sa suferi din lipsa de somn. Un alt simptom al oboselii extreme sunt acele episoade scurte de somn care apar cand nici nu te astepti. Adormi pe scaun, in picioare, la volan fara ca macar sa-ti dai seama. Nu mai trebuie sa spunem cat de periculos este.
In ce priveste cantitatea ideala de somn, nu exista o reteta universala. Desi se spune ca am avea nevoie de cel putin 8-9 ore pe noapte, adevarul este ca unii se simt perfect chiar daca dorm cinci ore, iar altii nu pot sa functioneze fara 10 ore de somn. Trebuie sa stai cu ochii pe ceas cateva zile la rand ca sa-ti dai seama dupa cate ore de somn te simti odihnita. Iar daca pierzi cateva ore intr-o noapte, nu este un capat de tara. Se pot recupera fara probleme si fara urmari pe termen lung. Insa nu trebuie sa se intample prea des. Daca te recunosti in simptomele oboselii pe termen lung – fuga la pat! Iar pe viitor creeaza-ti un program care sa-ti permita mai multe ore de somn.