fbpx

Prea multa atentie acordata propriilor trairi poate dauna sanatatii

In timp ce introspectia – un aspect cheie al constiintei umane, care ne permite sa ne analizam trairile si gandurile – este o activitate buna pentru dezvoltarea noastra, un nou studiu arata ca acele persoane care adesea se intorc spre sine si reflecteaza asupra deciziilor lor, prezinta o hipertrofie a unei zone specifice din creier, comparativ cu cele care obisnuiesc sa ia lucrurile „ca atare”.

Pe baza rezultatelor studiului, echipa de cercetatori condusa de prof. Geraint Rees de la University College (Londra) sugereaza ca volumul de materie cenusie din cortexul prefrontal anterior, aflat chiar in spatele ochilor, este un indicator al abilitatii de introspectie. Cu toate acestea, cercetatorii au descoperit ca persoanele care isi petrec foarte mult timp gandindu-se la viata tind sa aiba o memorie mai slaba si sa se confrunte deseori cu stari depresive.

Citeste si:  7 secrete pentru a creste un copil fericit

Cercetarea aduce insa si vesti bune: rezultatele ofera specialistilor in sanatate mintala o mai mare intelegere asupra efectului pe care traumantismele cerebrale le au asupra capacitatii de reflectie a pacientilor.

„Sa luam exemplul a doi pacienti cu boli psihice: unul este constient de boala pe care o are, iar celalalt nu. Primul isi urmeaza tratamentul, iar al doilea nu. Daca intelegem mecanismul neurologic al instrospectiei, atunci poate vom putea adapta tratamentele si dezvolta strategii de instruire pentru acesti pacienti”, explica Stephen Fleming, unul dintre autorii studiului.

„Vrem sa stim de ce suntem constienti de unele procese mintale, in timp ce altele se petrec in absenta constientizarii. Pot exista mai multe niveluri ale constientizarii, de la a avea pur si simplu o experienta la a reflecta asupra acelei experiente. Instrospectia se afla la extremitatea superioara a spectrului – gasind o modalitate de a masura acest proces speram sa putem intelege biologia gandirii constiente”, a adaugat acesta.

Citeste si:  Cadoul de la Mosu

Sursa: Science

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.