fbpx

Omega-3 luat in sarcina: beneficii pentru mama si fat

Prima nevoie de acizi grasi polinesaturati, atat Omega-6, cat si Omega-3, relationata cu sarcina apare in timpul celor 3 luni de zile de dinaintea nasterii. Aceasta perioada critica in ceea ce priveste diviziunea celulara necesita ARA (acid gras polinesaturat arahidonic) si DHA pentru facilitarea dezvoltarii.

S-a sugerat faptul ca in timpul sarcinii suplimentarea cu ulei de peste – sau cresterea cantitatii de peste din alimentatie – previne hipertensiunea indusa de sarcina, prelungeste gestatia, creste greutatea copilului la nastere si reduce posibilitatea unei nasteri premature. Date recente sustin faptul ca in timpul sarcinii cantitatea de DHA care ar trebui consumata este de cel putin 0.1-0.4 g/zi.

Citeste si:  Tratamentele pentru fertilitate, riscante pentru sanatate

DHA este important pentru dezvoltarea optima a sistemului nervos. In timpul ultimului trimestru de sarcina, care coincide cu perioada cea mai importanta de dezvoltare neurala si vasculara a fatului, exista o crestere a DHA in ficatul si in creierul fatului. O alimentare a mamei bogata in DHA va creste concentratia de DHA din sangele copilului nou-nascut. Chiar si o cantitate de 0.7g DHA+EPA/zi intre a 25-a si a 35-a saptamana de sarcina poate avea efecte benefice.

Nivelul de DHA din plasma materna este mai mic in cazul unei sarcini multiple decat in cel al unei sarcini simple si, cu cat cantitatea de DHA este mai redusa, cu atat copilul este mai mic. In consecinta, este deosebit de important ca in timpul unei sarcini multiple cantitatea de DHA consumata sa fie mai ridicata.

In timpul sarcinii, numarul de lipide din sange si de trigliceride, dar si nivelul colesterolului sau presiunea sangelui pot creste. Riscul de a suferi de pre-eclampsie si posibilitatea subsecventa a unei nasteri premature se maresc daca aceste cresteri, altfel normale, depasesc anumite nivele. S-a remarcat faptul ca forme severe de hipertensiune indusa de sarcina au fost moderate de acizii grasi Omega-3.

Datorita semnificativelor efecte hipoglicemiant (trigliceride) si hipotensiv ale acizilor grasi Omega-3, acestia, impreuna cu alti factori nutritivi, se pot dovedi utili in prevenirea pre-eclampsiei. Modificarile de presiune a sangelui care apar in cazul mamei depind de cantitatile de ARA/EPA care se gasesc in peretii vaselor de sange. Studii realizate in mai multe centre sunt in curs de desfasurare si confirmare. Intre timp, cresterea cantitatii de acizi grasi Omega-3 in timpul sarcinii este o recomandare prudenta – EPA va actiona in mod benefic asupra inimii si circulatiei mamei, iar DHA va contribui cu siguranta la dezvoltarea creierului si a sistemului nervos al fatului.

Citeste si:  Un nou Hospice se va construi curand in Bucuresti

Sursa: Saga Sanatate, reprezentant unic in Romania al Lysi

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.