fbpx

Noi cat timp petrecem cu copiii nostri? Este suficient?

Unul din doi copii beneficiaza de prezenta parintilor cel mult o ora pe zi, conform unui studiu comandat de Romtelecom, care sta la baza campaniei „Copil, caut timp. De petrecut cu parintii mei”. Campania vine sa traga un semnal de alarma cu privire la o problema actuala, a lipsei de timp si comunicare in relatia dintre parinti si copii.

„Studiul a fost initiat in urma rapoartelor Telefonul Copilului, care au evidentiat in 2009 o crestere a numarului de apeluri realizate de copii doar pentru a comunica cu cineva. Prin aceasta campanie ne propunem nu numai sa atragem atentia asupra unei probleme care, desi nu pare evidenta, afecteaza o generatie de viitori adulti, dar si sa gasim impreuna solutii simple pentru crearea unor relatii vii intre parinti si copii”, a declarat Cristina Popescu, director relatii publice Romtelecom.

Rezultatele studiului au aratat ca doar 1 din 4 copii petrece mai mult de 5 ore cu parintii, intr-o zi de weekend. Parintii a 38% dintre cei mici nu se joaca decat rar sau niciodata cu acestia, chiar daca aceasta activitate este cea mai des mentionata intre preocuparile copiilor in relatia cu parintii.

Citeste si:  Ce trebuie sa stiti despre cancerul la prostata

Cele mai importante subiecte pe care copiii doresc sa le discute cu parintii lor sunt scoala (27%), planurile de viitor (10%) si problemele, sentimentele si dorintele (9%). Cei mici vorbesc rar sau niciodata cu parintii despre planurile lor (31%), despre sentimentele pe care le au (26%) sau despre problemele cu care se confrunta (16%).

Rolul comunicarii parinte – copil este cu atat mai important cu cat, in ciuda variatelor modele la care copiii sunt expusi (vedete, sportivi, profesori etc.), studiul subliniaza ca parintii sunt de departe cele mai valorizate modele pentru cei mici. De asemenea, studiul a aratat ca exista diferente considerabile intre asteptarile copiilor privind activitatile comune pe care si-ar dori sa le aiba cu parintii si ceea ce se intampla de fapt. Astfel, asteptarile care sunt mult mai mari decat experienta reala sunt legate de rezolvarea temelor, excursiile facute cu parintii si joaca impreuna.

Citeste si:  Argumente pro si contra - intrerupere de sarcina

O analiza comparativa pe regiuni arata faptul ca in Muntenia, copiii au cel mai ridicat interes sa discute cu parintii despre scoala, comparativ cu cei din Moldova sau Transilvania. In plus, studiul a aratat ca mai ales copiii din mediul rural un interes mai mare decat cei din mediul urban pentru a discuta despre probleme legate de scoala.

„Multi dintre adultii de azi sunt prea preocupati sa fie parinti buni, responsabili, sa ofere, dar uita sa fie atenti la ce si-ar dori copilul sa primeasca. Si nu pot afla ce isi doreste acesta daca nu petrec in mod activ si real timp cu el, daca nu au rabdarea ca el sa puna intrebari. Si cand nu poate primi asta are cel putin nevoie de adulti cu care sa creeaze relatii semnificative. De la nastere, copilul cauta in permanenta sa se conecteze cu ceilalti, pentru ca asa si-a inceput viata, 9 luni a fost conectat la mama lui. Cand nu reuseste sa se conecteze cu parintii, cauta in alta parte si daca este in continuare descurajat ajunge sa fie convins ca nu este destul de bun pentru a fi luat in seama”, explica psihoterapeut Anda Pacurar, colaborator al campaniei.

Citeste si:  Poluarea fonica afecteaza sistemul cardiovascular si sanatatea mentala
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.