fbpx

Neuropatia diabetica: cea mai suparatoare complicatie a diabetului

Intr-un nou studiu realizat online, 85% dintre cei intervievati afirma ca neuropatia diabetica este una dintre primele trei cele mai suparatoare complicatii ale afectiunii cronice cu care se confrunta. In ciuda faptului ca cei care prezinta neuropatie diabetica admit impactul acesteia asupra vietii cotidiene, iar 84% dintre acestia declara ca au consultat un specialist in legatura cu aceasta problema, mai putin de jumatate dintre ei (49% dintre repondenti) iau masuri efective de tratament.

Sondajul face parte dintr-o campanie educativa, derulata in Statele Unite si sprijinita de compania Pfizer, menita sa ajute persoanele care sufera de diabet sa recunoasca simptomele neuropatiei diabetice si sa discute cu medicul curant in vederea integrarii tratamentului neuropatiei in masurile de ingrijire pe care le iau de obicei pentru tinerea sub control a diabetului.

Citeste si:  Ce alimente trebuie sa fie prezente in fiecare zi in alimentatia gravidei

Dintre cei intervievati, circa 64% spun ca durerea interfereaza cu activitatile cotidiene care sunt importante pentru ei. Printre activitatile pe care respondentii le-au mentionat ca fiind afectate de neuropatia diabetica se numara practicarea exercitiilor fizice (76%), somnul (71%) si activitatile cu familia (68%). Dintre pacientii care sufera de neuropatie diabetica, insa nu urmeaza un tratament adecvat (51% dintre repondenti), mai putin de o treime sunt la curent cu tratamentele care exista la ora actuala pentru remedierea starii lor.

Aproximativ 20% dintre persoanele diagnosticate cu diabet sufera de neuropatie periferica, cauzata de cele mai multe ori de un control deficitar al nivelului glicemiei care duce, in timp, la deteriorarea nervilor. Simptomele neuropatiei diabetice includ senzatia de arsura, amortire sau durere la nivelul membrelor superioare sau inferioare. Durerea asociata neuropatiei poate fi extrem de suparatoare, afectand activitatile cotidiene si impiedicand bolnavii sa faca sport sau sa adoarma. Dificultatile de a mentine un stil de viata activ pot impedimenta tinerea sub control a greutatii – un factor esential in gestionarea diabetului.

Persoanele care sufera de diabet pot dezvolta neuropatie diabetica in orice moment in evolutia bolii, insa riscul creste cu cat boala s-a instalat mai devreme, in special cu mai mult de 25 de ani in urma. In fazele incipiente ale deteriorarii nervoase, unii pacienti nu resimt niciun simptom sau prezinta doar o usoara senzatie de amorteala si furnicaturi in picioare. Simptomele pot fi usoare intial, iar pentru ca deteriorarea nervului se produce in decursul mai multor ani, neuropatia periferica este sesizata decat abia dupa ce deteriorarea avanseaza, iar piciorul devine dureros. De aceea, recomanda specialistii, este esentiala o monitorizare atenta a simptomelor, vizite regulate la medicul curant si o mai buna informare privind diagnosticarea si metodele de tratament existente pentru neuropatia diabetica.

Citeste si:  Sanofi-aventis va dubla suma colectata in urma Marsului "Castigi si daruiesti sanatate - Clujeni pentru clujeni",pana la 10.000 RON

Sursa: http://www.diabetespainhelp.com

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.