fbpx

Monitorizarea sarcinii – analize de laborator

Please select a featured image for your post

Daca ai citit si prima parte a acestui articol, respectiv „Ce investigatii se fac in timpul sarcinii?” ai inteles cu siguranta de ce este important sa faci analize in timpul sarcinii, pentru a elimina orice factor de risc pentru tine sau pentru bebelus. Este foarte important sa urmezi insa cu atentie sfatul medicului, astfel incat sa nu ajungi la supramonitorizare – cand faci prea multe analize si investigatii sau submonitorizarea – cand lasi totul mult prea in voia sortii. Screeneing-ul pentru depistarea unor infectii congenitale nu este deloc de neglijat, intrucat aceste infectii pot duce la malformatii congenitale, la avort spontan sau deces. Este bine sa faci aceste analize inca inainte de a ramane gravida.
paragraf>Dintre aceste teste de depistare ale infectiilor materne, iti sugeram: RBW (Reactia Bordet – Wasserman) sau VDRL (Veneral Disease Research Laboratory) respectiv tstul serologic care depisteaza sifilisul. De cele mai multe ori, o sarcina ce porneste pe fondul unei infectii cu sifilis poate avea deznodaminte dramatice, asa ca este ideala depistarea cat mai rapida a sifilisului si tratarea ei in mod corespunzator.
Citeste si:  Expunerea repetata la stimuli, cheia invatarii perceptuale
Testarea anticorpilor IgG si Igm pentru virusul rubeolei este o analiza dintre cele mai importante, intrucat imbolnavirea cu rubeola in primul trimestru de sarcina poate duca fie la avort spontan fie la anomalii congenitale grave in cazul in care fatul supravietuieste. In cadrul analizei se testeaza anticorpii IgG care indica o infectie din trecut – acestia sunt ideali sa se pozitiveze pentru a indica ca mamica a avut infectia in trecut si acum a dezvoltat anticorpi si deci nu mai prezinta nici un fel de pericol pentru fat. Anticorpii Igm sugereaza ca mama sufera sa o infectie acuta cu rubeola si este nevoie de expertiza medicului pentru a stabili care este cea mai buna solutie in situatia data. Daca atat IgG cat si IgM sunt negative, se repeta testarea in saptamanile 16-18 de sarcina.
Citeste si:  Lipsa apetitului sexual, o problema de sanatate?
La fel ca si pentru rubeola, este indicate testarea anticorpilor IgG si Igm pentru citomegaliovirus, ujn virus cu urmari la fel de grave ca si rubeola. In cazul in care atat IgG cat si IgM sunt negative, este ideal sa se reface testarea in luna a-4a de sarcina. In ceea ce priveste toxoplasmoza, testarea este indicata si inainte de sarcina, mai ales daca aveti animale de companie pisici. Daca IgG este pozitiv si IgM negativ, nu aveti de ce sa va faceti probleme. Daca insa IgM este pozitiv, sunteti doar suspecta de infectie, intrucat anticorpii IgM persista in sange pana la un an de la infectia cu toxoplasmoza.
Citeste si:  Mediafax: Centrii care controleaza pofta de mancare, descoperiti de cercetatorii britanici
Nu uita nici de testul de depistare al hepatitei, inrtucat acesta se poate transmite la fat in timpul nasterii. Testarea pentru depistarea infectiei cu virusul herpetic urmareste atat infestarea cu virusul herpetic de tip HSV I – asociat in principal cu infectiile din jurul ochilor sau cele din jurul gurii cat si infestarea cu virusul herpetiv HSV II sau herpesul genital. Screeningul este indicat doar gravidelor care sunt expuse riscului infestarii sau care au mai avut infectia in trecut, rectivarea ei fiind foarte frecventa in sarcina. Nu uita de analiza secretiilor vaginale pentru a depista infectiile ce pot dauna fatului la nastere – candidoze, micoze dar si pentru a depista infectii cu Chlamydia sau Streptococul de grup B.
Haine pentru copii

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.