Please select a featured image for your post
Daca in prima parte am facut o introducere in lumea miturilor din cadrul curelor de slabire, in aceasta a doua parte ne-am propus sa dezvoltam subiectul prezentandu-va si alte mituri referitoare la aceste regimuri.
5. Mancatul la ore fixe. Este foarte greu pentru o persoana activa a carei activitate profesionala ocupa uneori intreaga zi sa respecte un orar fix al meselor. Orarul de alimentatie variaza in functie de ora la care persoana respectiva se trezeste, de numarul de ore petrecut la servici, de modul in care alege sa-si organizeze programul de seara.
Nu este atat de important ca mesele sa fie luate in fiecare zi la aceeasi ora, ci este important sa fie luate toate: mic dejun, pranz si cina. Daca se sare peste o masa, in ziua urmatoare organismul ca consuma un volum mai mare de hrana pentru a atinge senzatia de satietate.
6. Regimurile rapide sunt mai bune. Pierderea kilogramelor in exces se realizeaza in timp. Intotdeauna suntem tentati sa adoptam un regim care promite o slabire brusca si rapida in greutate, insa cu cat ne restrictionam mai mult pe termen scurt, cu atat mai pronuntat este efectul yo-yo. Kilogramele pierdute vor fi puse la loc, uneori chiar mai multe decat cele pierdute.
Pe langa aceasta, o pierdere rapida in greutate poate duce la probleme serioase de sanatate asociate cu anemii, pierderea calciului, dereglari metabolice.
7. Regimul ideal nu exista. Aceeasi dieta care la o persoana aavut rezultate excelente s-ar putea sa nu functioneze si in cazul tau. Fiecare organism are un ritm metabolic diferit si niste particularitati care il fac unic.
Este inutil sa incercam sa adoptam acelasi regim de slabire care a functionat foarte bine la una dintre prietene deoarece s-ar putea ca in cazul nostru sa nu aiba aceleasi efecte.Acest lucru nu inseamna nicidecum ca am gresit cu ceva in cadrul dietei si nici o lipsa de vointa din partea noastra. Un regim echilibrat este cel prescris de medicul nutritionist care va face recomandari in functie de analizele medicale si particularitatile propriului nostru organism.
8. Abaterea de la regim va va ingrasa la loc. Majoritatea dietelor impun reguli stricte, iar disciplina este foarte buna intr-un regim de slabire insa nu este esentiala. Adevaratele regimuri de slabire nu sunt niciodata prea restrictive, luand in considerare si unele situatii exceptionale( vacante, mese festive, aniversari, etc.) si permit modelarea regimului de alimentatie pe situatii cotidiene realiste. Nici o abatere alimentara nu este atat de grava incat sa nu poate fi corectata, insa este important ca ea sa nu redevina o obisnuinta. Cel mai sigur este sa avansam intr-un regim alimentar facand pasi mici cu modificari minore si ajungand sa ni-l insusim ca un mod de viata. Fiecare regim alimentar trebuie sa ofere flexibilitate si sa includa mici „pacate”.
9. Cantarirea zilnica. Suntem tentati ca atunci cand incepem un regim sa ne cantarim cat de des. Unele persoane exagereaza facand acest lucru chiar de cateva ori in cursul aceleasi zile. Evolutia greutatii in cadrul unui regim de slabire difera de la o etapa la alta.
Uneori se inregistreaza in prima parte a regimului o scadere brusca in greutate, ce poate fi urmata de o perioada de stagnare, ulterior aparand o noua scadere sau chiar o crestere usoara in greutate. Organismul simte nevoia sa se adapteze o perioada de timp la modificarile in greutate inainte de pierderea altor kilograme. Cantarirea nu trebuie sa se faca mai des de o data pe saptamana.