fbpx

Metode de recuperare in scolioza functionala

De multe ori ne-am plans de o durere in omoplat, unde o contractura nu ne mai da pace, de un umar cazut, de un sold mai ridicat. Sunt primele simptome pentru scolioza functionala, fiind reprezentata de o deviatie simpla laterala a coloanei vertebrale.

individualizat in functie de tipul, forma, numarul si localizarea incurbarilor vertebrale.

Primul pas va fi anularea inegalitatii lungimii membrelor inferioare prin aplicarea unei talonete.

Tratamentul kinetoterapeutic va avea urmatoarele obiective:

Stergerea reflexului de atitudine gresita si formarea unui reflex nou de atitudine corecta si automatizata in activitatile cotidiene,
Tonifierea musculaturii spatelui care va fi realizata astfel:

– tonifierea in conditii de scurtare a musculaturii paravertebrale alungite (de partea convexitatii), care se realizeaza prin miscari concentrice in cursa interna;

– tonifiere in conditii de alungire a musculaturii paravertebrale scurtate (de partea concavitatii), care se realizeaza prin miscari excentrice in cursa interna.

Corectarea deficientelor secundare si reintegrarea in aliniamentul normal al corpului, bazinului, umerilor si a altor deviatii secundare care apar in cadrul afectiunii de baza sau compensator.

Citeste si:  Ce stii despre viata sexuala a copilului tau?

In cadrul tratamentului corectiv al unei scolioze, un principiu de baza este acela ca, pe langa mobilitatea coloanei vertebrale, sa se realizeze si o tonifiere musculara corespunzatoare, intrucat o mobilizare fara tonifiere musculara nu face decat sa mareasca laxitatea si sa usureze prabusirea coloanei vertebrale. Pe de alta parte, tonifierea musculara fara mobilizarea coloanei va avea ca rezultat fixarea coloanei si nu corectarea acesteia.

Un alt principiu ce trebuie respectat, in cadrul tratamentului unei scolioze in „S” este lucrul pe o singura curbura, cealalta fiind fixata in pozitie corectiva.

Mijloace cu actiune corectiva sunt:

Exercitiile statice: constau in pozitii corective ale trunchiului, centurii scapulare si pelviene. Cele mai bune pozitii corective sunt pozitiile derivate din cele fundamentale (pozitia stand, pe genunchi, sezand, culcat si atarnat) obtinute prin modificari ale pozitiei trunchiului dar mai ales ale membrelor superioare si inferioare.
Exercitiile dinamice: constau in mobilizarea caracteristica a fiecarei regiuni a corpului, deci din mobilizarea trunchiului, a membrelor superioare si inferioare, din exercitii de respiratie si aplicative, exercitii de redresare si relaxare.

Citeste si:  Cercetatorii au reusit sa creeze o inima de cobai in laborator

Exercitiile dinamice pot fi executate simetric si asimetric, cu rezistenta sau libere, cu ajutorul carora se va obtine atat mobilizarea coloanei vertebrale cat si tonifierea musculaturii spatelui.

Miscarile simetrice, intereseaza in mod egal cele doua jumatati ale corpului, avand un rol predominant corectiv. Prin aceste exercitii se incearca refacerea simtului de simetrie al corpului.

Miscarile asimetrice solicita in mod diferit cele doua jumatati ale corpului, avand un rol predominant corectiv.

Exercitiile dinamice se pot imparti in:

Exercitiile de trunchi: constau in extensii, inclinari laterale si rasuciri de trunchi. Ele reprezinta miscarile de baza in tratamentul scoliozelor.
Exercitii de membre superioare: vor amplifica miscarile de trunchi si vor mari posibilitatea de lucru la nivelul grupelor musculare. Sunt necesare pentru redresarea directa a omoplatilor si centurii scapulare.
Exercitii de membre inferioare: constau in ridicari asimetrice ale membrului inferior de partea convexitatii. Acestea se obtin prin asezarea diferita a membrelor inferioare pe sol, repartitia inegala a greutatii corpului si prin miscari de amploare si intensitate diferita.
Exercitii de respiratie: au rol corectiv deosebit, intrucat in scolioza in „S” deformatia toracelui este mai accentuata decat in scolioza cu o singura curbura. Exercitiile de respiratie redreseaza cutia toracica prin intermediul inspiratiilor si expiratiilor ample.
Exercitii cu obiecte portative: cele mai bune obiecte portative pentru corectarea scoliozelor sunt: bastonul, mingea medicinala, saculetii cu nisip.
Exercitii aplicative sub forma de: exercitii de mers, exercitii de tarare, exercitii de echilibru etc.
Exercitii de redresare: se pot efectua pasiv sau activ.
Masajul: va fi stimulant pe musculatura alungita, de partea convexitatii si relaxant pe musculatura scurtata de partea concavitatii.
Practicarea diverselor ramuri sportive: cel mai indicat este inotul.

Citeste si:  Fa-ti timp pentru a fi in forma!

Exercitiile trebuie invatate sub supravegherea specialistului. Durata unei sedinte de reeducare este de 50-55 minute si se executa la inceput de 3-5ori pe saptamana si apoi de 2-3 ori. Eficienta exercitiilor este amplificata prin constientizarea posturii deficiente si redresarea activa permanenta in activitatile cotidiene.

Articol realizat de Bogdan Dimitriu, Coordonator Recuperare Medicala – Clinica Medicala Sport Med Center (www.sportmedcenter.ro)

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.