fbpx

Mersul pe jos: cum sa-ti prelungesti viata si sa scapi de boli?

De-a lungul anilor, specialistii in sanatate si oamenii de stiinta au reusit sa demonstreze efectele deosebit de benefice ale exercitiului fizic asupra sanatatii. Insa nu trebuie sa fim atleti de performanta pentru a ne asigura o viata mai lunga si lipsita de boli. Mersul pe jos, o activitate fizica moderata, la indemana oricui, poate avea efecte suprinzatoare asupra starii noastre fizice si mintale.

Unele studii arata ca doar 30 de minute de mers vioi pe zi prelungesc durata de viata cu pana la 1.3 ani, adaugand in acelasi timp un interval suplimentar de 1.1 ani in care suntem feriti de boli cardiovasculare.

Un alt studiu, realizat de oamenii de stiinta de la Centrul de Studiu al Inimii din Honolulu, care a implicat 8.000 de barbati si s-a extins pe o durata de 12 ani, a ajuns la concluzia ca parcurgerea pe jos a doar 3.2 km pe zi reduce riscul de deces cu aproape jumatate.

Citeste si:  Durerea sanilor

Beneficiile mersului pe jos, traduse in special prin protejarea inimii si sistemului circulator, se datoreaza cel mai probabil cresterii valorilor HDL (colesterol „bun”) si mentinerii unei greutati normale. De asemenea, unii specialisti considera ca mersul pe jos este o buna metoda de prevenire a cancerului, gratie efectelor de intarire a sistemului imunitar si de reglare a nivelurilor hormonale.

Si cancerul colorectal poate tinut la distanta, mergand pe jos. Un studiu realizat in Taiwan a descoperit ca incidenta acestei forme de cancer este cu 83% mai redusa la barbatii care fac zilnic exercitiu fizic moderat, comparativ cu cei sedentari.

Mersul pe jos, ca exercitiu fizic, necesita o pregatire speciala?

Desi mersul pe jos este o abilitate pe care o dobandim inca din copilaria mica, este foarte probabil ca, in tumultul vietii cotidiene, sa fii uitat de aceasta activitate. A merge pentru sanatate poate insemna o scurta pregatire si o serie de intrebari la care avem nevoie de raspunsuri: care este postura corecta in mers, cat sa mergem, cat de repede sa mergem, cat de des sa facem acest „exercitiu”.

Citeste si:  Remedii pentru cearcane

Inainte de a porni la drum trebuie sa avem grija ca starea de sanatate (hipertensiune arteriala, diabet, ameteli, sarcina) sa va permita sa parcurgeti distanta propusa fara probleme. Se recomanda sa discutam cu medicul nostru si sa ne conformam recomandarilor acestuia. De asemenea, trebuie sa ne „echipam” cu o cantitate suficienta de apa, pentru a fi permanent hidratati.

In ceea ce priveste postura, este foarte important ca aceasta sa fie una corecta, pentru a nu obosi inainte de terminarea „traseului”. Spatele trebuie sa fie in permanenta drept, nu arcuit, iar privirea indreptata inainte. Bratele trebuie sa fie relaxate (incordarea pumnilor poate duce la cresterea tensiunii arteriale), mentinute pe langa corp si sa urmeze miscarea naturala a acestuia. Picioarele trebuie sa se succeada unul dupa celalalt, calcand mai intai pe calcai si apoi cu partea din fata a labei piciorului. Se recomanda intotdeuna sa purtam o incaltaminte comoda, cu talpa flexibila, care sa ne permita sa rulam corect talpa de la calcai spre varf.

Citeste si:  Fereste-te de microbi

Cat de repede sa mergem depinde in mare masura de forma fizica in care ne aflam. Pentru a stabili daca mergem suficient de repede, dar nu prea repede, trebuie sa fim atenti la cateva semne: respiratia trebuie sa fie normala (nu gafaita), ritmul de mers trebuie sa ne permita sa purtam o conversatie si nu trebuie sa resimtim nicio durere care sa determine sa ne odihnim. Se recomanda ca durata si intensitatea exercitiul sa nu creasca cu mai mult de 10% de la o saptamana la alta.

Sursa: Varia

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.