fbpx

Maternitati de stat vs. maternitati private

Please select a featured image for your post

Iata un subiect destul de delicat, spun eu. De altfel, cam tot ce tine de sistemul medical din Romania este un subiect delicat, dar cu atat mai mult cu cat este vorba despre venirea pe lume a unui suflet. Lucrurile devin din ce in ce mai complicate pe masura ce mass-media prezinta cazuri grave de malpraxis in maternitati si nu numai. Aceste cazuri nu sunt de neglijat insa nici nu trebuie generalizat. Eu sunt pe punctul de a deveni mamica si inainte de a ma decide unde voi naste, am luat in considerare aspectele pro si contra ale nasterii intr-o maternitate de stat sau intr-o maternitate privata. Vi le prezint ca pe un punct de vedere personal, la care puteti sau nu sa subscrieti. De ce as alege o maternitate privata? Am fost acuzata de snobism atunci cand am spus ca voi naste la privat. Nu e vorba despre snobism, ci despre conditii umane, decente. Este vorba despre respectul fata de propria-mi persoana dar in principal respectul fata de bebelusul pe care urmeaza sa il aduc pe lume.
Citeste si:  Noul centru stomatologic Swiss Ecodent Clinic ofera o modalitate unica de abordare a fiecarui pacient
Nu una ci multe mamici au povestit nasterile in maternitatile de stat ca pe niste experiente traumatizante, fie au fost neglijate, fie s-au simtit neglijate, fie nu au avut loc in efectiv in spital, fie li s-a vorbit de parca li se face o favoare ca sunt ingrijite. Inca o data spun, sa NU generalizam! Exista milioane de femei care au nascut in maternitatile de stat din Romania si au avut experiente pozitive.
In ceea ce priveste conditiile de rooming, maternitatile private nu se pot compara cu cele de stat, decat cu rezervele acestora, care insa nu sunt disponibile publicului larg, ci catorva „alesi” care cunosc oamenii potriviti si dispun de sumele potrivite. Majoritatea maternitatilor private ofera saloane cu 2 paturi, insa daca doresti si spitalul nu este foarte aglomerat, puteti sa stati singura in salon sau se poate interba alaturi de tine un insotitor, partenerul, mama etc, contra unei anumite sume pe zi.
Citeste si:  Noi oportunitati de informare privind celulele stem
Salile de travaliu sunt in general foarte moderne si iti ofera o atmosfera relaxanta, nimeni nu striga la tine, nimeni nu te forteaza sa faci nimic, nimeni nu te grabeste. Din pacate, asta inseamna puterea banului. Desi majoritatea moaselor, asistentelor si infirmierelor din maternitatile private lucreaza si la stat, atitudinea lor se schimba de la o locatie la alta, tocmai pentru ca spitalele private traiesc de pe urma pacientilor si nu isi permit nici un fel de eroare. De ce ai avea indoieli in ceea ce priveste maternitatile private? Problema a fost de la inceput aceeasi: in caz de urgenta, pacienta este mutata la spitalele de stat, pentru ca maternitatile nu au aparatura necesara. Acest aspect a inceput insa se se schimbe de-a lungul anilor, maternitatile private sunt din ce in ce mai utilate si pot face fata oricarei situatii de urgenta. Pentru a te linisti insa, este bine sa intrebi de la bun inceput daca maternitatea dispune de aparatura necesara pentru a interveni in caz de urgenta si mai ales daca sectia de neonatologie face fata oricarei probleme care poate aparea in cazul bebelusului.
Citeste si:  Diferenta intre o banala migrena si o tumoare pe creier
In al doilea rand, asigura-te ca iti faci programarea din timp, intrucat unele clinici private sunt foarte solicitate si este nevoie sa iti faci programare. Nu uita insa ca nu poti avea nici o certitudine referitoare la data in care vei naste, decat atunci cand faci cezariana. Altfel, vorbim despre DPN (Data Probabila a Nasterii) care poate varia cu plus-minus cateva zile sau chiar saptamani. Decizia nu va fi niciodata simpla, mai ales ca este vorba in primul rand de bani, sume pe care multe viitoare mamici nu si le permit. UN lucru este insa cert: chiar daca veti naste la stat, veti da oricum diverse sume in diverse parti: doctorul care asista nasterea, moasa, anestezistul, infirmiera, neonatologul si de ce nu, portarul. Nu uitati insa ca in Romania nasterile sunt GRATUITE, doar ca din pacate acest lucru ramane mai degraba o lege pe hartie decat o realitate.
Haine pentru copii

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.