Machiajul poate duce la menopauza precoce

Ftalatii, o grupa de chimicale folosita in industria cosmeticelor, sunt blamati de ani buni de generarea diabetului, a obezitatii si chiar a cancerului. Acum, un studiu al cercetatorilor de la Universitatea din Washington arata ca acestia au impact si asupra intrarii timpurii in menopauza , dar si asupra „feminizarii” baietilor de varste mici. Specialistii au studiat un esantion de 5.700 de femei, carora le-a fost analizat nivelul ftalatilor din urina. Au observat, pe aceasta cale, ca participantele cu cele mai mari niveluri semnalate au intrat in menopauza cu o medie de 2,3 ani mai devreme decat restul femeilor.

Citeste si:  Contraceptive gratuite pentru eleve, pe baza carnetului de note

In unele cazuri, au existat diferente de 15 ani fata de varsta medie la care femeile manifesta primele simptome de menopauza , de 51 de ani. „Mai avem multe de aflat pana sa ajungem la o concluzie finala, insa in acest moment suntem siguri ca aceste chimicale au un efect nociv asupra functiei ovariene si a reproducerii umane, in general”, a declarat Natalia Gringer, coordonatoarea raportului.

Citeste si:  Acupunctura si beneficiile ei

Consecintele ftalatilor asupra organismului sunt reduse de un aport crescut de fructe si legume proaspete. Totusi, impactul acestora este minor, asa ca singura solutie viabila este scaderea „consumului” de produse care le contin: produsele de machiaj si de ingrijire, sprayuri, detergenti, plase de plastic, jucarii etc.


Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.