fbpx

Hotspot sanatate – infectiile urinare

Please select a featured image for your post

Se pare ca cel putin 50% din femei s-au confruntat cu cel putin o infectie urinara de-a lungul vietii iar medicii ginecologi considera ca infectiile urinare sunt frecvente atunci cand in mai putin de o jumatate de an apar doua astfel de infectii. De ce sunt femeile predispuse acestor tipuri de infectii? Se pare ca in cazul femeilor, micro-organismele care declanseaza infectiile urinare patrund mai usor in aparatul urinar in timp ce barbatii se confrunta foarte rar cu infectii urinare si asta se intampla in general atunci cand sunt asociate cu afectiuni ale prostatei.

Cum recunoastem infectiile urinare? In primul rand este vorba despre urinarile frecvente, fara insa a creste cantitatea de lichid consumata zilnic. Pe langa faptul ca mergi mai des la toaleta, alte simptome sunt febra, frisoanele, durerile in zona lombara dar si durerile si usturimea in timpul urinarii. In timpul infectiei urinare, capacitatea de continenta urinara scade, astfel incat avem impresia ca nu rezistam pana ajungem la baie. Culoarea si consistenta urinei se schimba si ele, urina devine oarecum mai groasa, tulbure, mult mai concentrata, uneori avand chiar si firicele de sange.

Citeste si:  Cura cu argila
In cazul in care prezinti aceste simptome, cel mai bine ar fi sa consulti medicul specialist care cu siguranta iti va recomanda sa faci o urocultura care va stabili exact daca este vorba de o infectie si despre ce virus este vorba. Urocultura se face la prima urina de dimineata, lasand primul jet de urina sa curga si apoi colectand restul de urina intr-un recipient steril. Toata operatiunea trebuie facuta in conditii de igiena maxima si numai dupa o igiena locala foarte amanuntita.
Cine este predispus spre infectie urinara? Asa cum spuneam, femeile trebuie sa fie atente pentru ca riscul imbolnavirii creste in cazul lor, asa ca trebuie sa isi ia cea mai importanta masura de precautie: igiena locala foarte amanuntita. Pentru igiena locala folositi sapunuri speciale cu un ph neutru care nu va afecta flora vaginala. Cu cat pastrati zona mai curata, cu atat sansele de inmultire a bacteriilor ce favorizeaza infectia urinara sunt mai mici. Este foarte importanta si igiena de dupa actul sexual, intrucat sperma poate modifica structura florei vaginale si astfel, micro-organismele isi pot face de cap.

Citeste si:  Studentii de la medicina, predispusi la depresii
Femeile insarcinate sunt predispuse infectiilor urinare, intrucat hormonii de sarcina modifica flora vaginala, care devine mult mai acida si implicit favorizeaza dezvoltarea bacteriilor. De asemenea, femeile aflate la menopauza pot face infectii urinare, tot pe baza hormonala, intrucat in cazul lor, hormonii feminini altereaza ph-ul mucoasei vaginale. Infectia urinara apare frecvent atunci cand uretera este comprimata si urina nu se elimina la timp. De aceea, in cazul femeilor insarcinate, cand copilul apasa uretra, infectia urinara poate aparea frecvent.

Cum se trateaza infectia urinara? Numai un examen de specialitate poate stabili daca esti sau nu infectata, asa ca fa o vizita medicului specialist. In functie de tipul de infectie urinara „uretrita, cistita sau pielonefrita” medicul iti va prescrie tratamentul cel mai indicat, de cele mai multe ori pe baza de antibiotic. Chiar daca simptomele dispar, tratamentul trebuie continuat o perioada mai lunga de timp, pentru a preveni recidivarea bolii.

Pentru a preveni infectia urinara este bine sa consumati minim 2 litri de apa pe zi, sa consumati iaurturi, care refac flora vaginala, sa mergeti la toaleta ori de cate ori este nevoie, fara a va abtine, sa urinati dupa fiecare act sexual si mai ales sa pastrati igiena locala corespunzatoare.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.