fbpx

Hidartroza (apa la genunchi)

Please select a featured image for your post

Ce este hidartroza?

Hidartroza (apa la genunchi) este termenul general folosit pentru a descrie acumularea de lichid sinovial in sau in jurul articulatiei genunchiului. Conditia medicala poate rezulta in urma unui traumatism, a suprasolicitarii sau unei alte afectiuni cauzatoare.

Indepartarea partiala a lichidului sinovial ajuta si la ameliorarea durerii si a rigiditatii, asociate apei la genunchi. Odata identificata cauza, medicul specialist poate recomanda tratamentul corect.

Care sunt simptomele hidartrozei?

In mod obisnuit, simptomele includ:

umflarea genunchiului – genunchiul bolnav pare a fi mai mare decat celalalt;
rigiditate – dificultati la a indoi sau indrepta genunchiul afectat;
durere – in functie de cauza acumularii de lichid, durerea poate fi severa, incapacitanta.

Citeste si:  Cum putem sa prevenim otita in cazul copilului?

Care sunt cauzele hidartrozei?

Ranirea oricarei zone a genunchiului poate duce la acumularea de lichid sinovial in articulatie si la simptome dureroase; exemplele de traumatisme includ:

fracturi;
ruptura de menisc;
ruptura de ligament;
suprasolicitare.

Unele boli si conditii medicale pot provoca acumularea de lichid in sau in jurul articulatiei genunchiului; printre acestea se numara:

osteoartrita;
artrita reumatoida;
infectiile;
guta;
bursita;
chisturile;
tulburarile de coagulare;
tumorile.

Care sunt factorii de risc pentru hidartroza?

Acumularea de lichid sinovial in sau in jurul articulatiei genunchiului (apa la genunchi) este mai frecventa la persoanele cu varsta peste 55 de ani; la persoanele care practica sporturi care impun schimbarea brusca a directiei (cum este baschetul); la persoanele supraponderale si obeze.

Citeste si:  Jessica Biel vrea sa promoveze imaginea unui corp tonifiat

Care sunt complicatiile hidartrozei?

Lasata netratata, apa la genunchi poate duce la limitarea severa a mobilitatii articulatiei genunchiului. In cazul in care este provocata de o infectie, exista riscul deteriorarii complete a articulatiei.

Cum diagnosticam hidartroza?

Pentru punerea unui diagnostic ferm, medicul specialist poate recomanda:

teste imagistice, precum radiografia si rezonanta magnetica (RMN);
analize de sange, pentru identificarea unor boli si conditii medicale precum infectiile, inflamatia, artrita reumatoida, boala Lyme, tulburari de coagulare, guta;
artrocenteza sau extragerea de lichid din articulatia genunchiului, pentru a determina cauza apei la genunchi, medicul specialist va preleva o proba de lichid sinovial, pentru testare: urmele de cristale sunt semn al gutei; urmele de sange indica un tramatism sau o tulburare de coagulare; prezenta bacteriilor poate indica faptul ca apa la genunchi este cauzata de o infectie.

Citeste si:  Diane Keaton se mentine in forma cu ajutorul plimbarilor si al inotului

Cum tratam hidartroza?

Tratamentul medicamentos al hidartrozei (apa la genunchi) poate include analgezice, antibiotice (daca se identifica o infectie bacteriana), corticosteroizi.

Alte metode terapeutice includ:

artrocenteza, care ajuta la reducerea presiunii puse de acumularea de lichid;
artroscopia, care presupune examinarea interiorului articulatiei pentru a identifica semne de uzura si repararea eventualelor leziuni cu ajutorul unui artroscop;
inlocuirea chirurgicala a articulatiei genunchiului.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.