fbpx

Cum putem sa prevenim otita in cazul copilului?

Otita la copii

Otita medie este boala copilariei care ii ingrijoreaza cel mai mult pe parintii din Romania, insa mijloacele de preventie moderne si efectele lor sunt foarte putin cunoscute si utilizate.

Cea mai mare parte a mamelor intervievate au considerat ca in urma unui episod de otita durerea simtita de copil  a fost  cel mai grav aspect al acestei boli frecvent intalnita la copiii de pana in 3 ani, aceasta fiind urmata de febra si probleme cu somnul. Otita – sau infectia urechii medii – provoaca durere si suferinta copiilor si poate duce chiar la complicatii grave, precum afectare auzului.

Durere otita copii

Majoritatea mamelor ai caror copii au avut otita au recunoscut ca boala are un impact emotional puternic pentru intreaga familie din cauza suferintei copilului.

Citeste si:  De ce este importanta vitamina C?

La intrebarea „Ce metode de prevenire a infectiei cunoasteti?”, cea mai mare pare a mamelor ai caror copii au avut otita (63%) a raspuns in primul rand „Imi feresc copilul de frig”.

Cum poti preveni otita in cazul copilului?

1. Fereste-l de colectivitati cand s-au inregistrat cazuri de viroze. Daca este posibil, tine-l cat mai putin in colectivitate, mai ales daca afli ca s-au inregistrat cazuri de raceli sau viroze. Daca este mai mare, invata-l sa isi pastreze mainile curate, mai ales inainte de masa.

2. Imbraca-l cu haine potrivite temperaturii de afara.
3. Alapteaza copilul cat mai mult  la san ii va creste imunitatea.
4. Tine bebelusul in pozitie verticala cand il hranesti cu biberonul.
5. Nu il expune mediului unde se fumeaza.
6. Vaccinarea. Daca medicul pediatru considera ca pentru copilasul tau vaccinarea este cea mai buna metoda de a-l feri de boli respiratorii, este posibil ca printre recomandarile acestuia sa se regaseasca si vaccinul contra otitei, pneumoniei si meningitei. Acesta se adreseaza grupei varsta cuprinse intre 2 luni si 5 ani.

Citeste si:  S.O.S - Cum ne ferim de viroze?

Chiar daca se numara printre cele mai frecvente si banale boli ale copilariei, din cauza complicatiilor pe care le pot da, otitele trebuie prevenite si tratate cu cea mai mare seriozitate. Asa ca va rugam, sa va prezentati cu copilul la doctor cand vedeti ca are una sau mai multe simptome ca cele mentionate mai sus.

Citeste si:  Infectia urinara - ce reprezinta si cum o depistam?

Daca exista secretii purulente la nivelul urechii, inseamna ca s-a produs perforatia timpanului, caz in care nu se vor mai pune nici un fel de picaturi in conductul auditiv extern. Acest lucru nu trebuie sa va sperie prea tare, deoarece perforatia timpanului nu va afecta auzul copilului si se va vindeca foarte repede dupa tratarea otitei, in marea majoritate a cazurilor.

De retinut ca si dupa incetarea tratamentului este bine de facut un control ORL, pentru a putea fi prevenite cronicizarea si recidivele.

 

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.