fbpx

Este timpul sa ii spui copilului tau adevarul despre Mos Craciun?

Vin sarbatorile de iarna si odata cu acestea Mos Nicolae si apoi, indragitul Mos Craciun. Unii copii ii vor astepta nerabdatori pe cei doi „mosi” plini de daruri, in vreme ce altii s-ar putea sa afle chiar anul acesta care este adevarata provenienta a cadourilor. In orice categorie s-ar afla in acest moment copilul dvs., sunt sigura ca v-ati gandit, cel putin odata, cum va reactiona cand va descoperi misterului care invaluie cadourile de sub brad.

Cei mai multi dintre parinti sunt ingrijorati de exemplul pe care il ofera mintind si de faptul ca cel mic se poate simti tradat odata ce afla adevarul. Aceasta preocupare a parintilor a fost de interes si pentru oamenii de stiinta care, de-a lungul timpului, au realizat mai multe studii extensive.

Citeste si:  McHrana te loveste fix in inima - VIDEO

Cercetarile realizate in aceasta directie au demonstrat ca majoritatea copiilor reactioneaza intr-o maniera pozitiva atunci cand descopera adevarul, marea majoritate dintre ei fiind chiar mandrii ca au deslusit misterul si ca sunt suficient de „mari” pentru a participa si ei la continuarea povestii de dragul fratilor sau verilor mai mici.

Se simt copiii tradati de parinti? Ei bine, majoritatea aprecieaza „minciuna” ca fiind una „prietenoasa” sau „alba”, cum mai este denumita. Aparent, inca de la varsta de 3 ani copiii recunosc si folosesc acest tip de minciuna, care de cele mai multe ori este „promovata” de catre parinti, pentru a face fata unor situatii sociale delicate – „Nu-i asa ca iti place cadoul de la bunicul?”, „Nu-i asa ca te bucuri ca matusa a venit in vizita la noi?”

Cei mai multi dintre cei mici incep sa isi puna intrebari in legatura cu Mos Nicolae si Mos Craciun ori descopera adevarul in jurul varstei de 7 ani. Ceea ce influenteaza reactia copilului este in special modalitatea in care i-a fost prezentat Mos Craciun, ce simbolizeaza acesta si cum ii va fi explicata „minciuna”, odata data in vileag. De aceea, este recomandat ca atunci cand copilul va veni la dvs. in cautarea unor raspunsuri sa ii stati la dispozitie, sa ii explicati motivele pentru care l-ati lasat sa creada in povestea lui Mos Craciun si sa ii evidentiati aspectele pozitive ale acesteia.

Citeste si:  Transplantul - sansa la viata pentru cei cu afectiuni renale grave!

Nu exista cercetari stiintifice care sa ateste daca povestea lui Mos Craciun are efecte pozitive sau negative asupra dezvoltarii copilului, asa ca alegerea de a le imbogati copilaria cu acest mit ramane la latitudinea fiecaruia dintre noi.

Articol realizat de psih. Ana Maria Nataletu, Terapeut Sistemic Cuplu-Familie-Copil, Presedinte TSM – Structura de Tineret a Asociatiei Romane pentru Sanatate Mintala

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.