fbpx

Entorsa de glezna: care sunt primele masuri de tratament?

Fie ca facem sporturi de contact, drumetii montane, urcat sau coborat de scari, mersul pe un teren accidentat sau pur si simplu promenada, este posibil sa calcam stramb, iar diagnosticul de entorsa va fi pus negresit.

Piciorul se poate edematia (umfla), cu durerile specifice, iar noi va trebui sa mergem cat mai rapid la un control de specialitate.

Citeste si:  Dermatita seboreica, cauza matretii

In prima faza se recomanda o fasa elastica ce va mentine piciorul strans, fapt ce ne va conferi siguranta. Urmeaza faza de recuperare obligatorie, ea va intari musculatura si va reduce riscul de a entorsa din nou glezna.

Entorsa se poate trata prin proceduri de fizioterapie, masaj sau kinetoterapie. Fizioterapia foloseste o gama specifica de curenti de joasa sau medie frecventa, laser sau ultrasunet cu efect antialgic si antiinflamator. Masajul relaxeaza, dreneaza, tonifica si vascularizeaza atat zona afectata cat si zonele adiacente. Kinetoterapia aduce cateva exercitii specifice menite sa reabiliteze glezna. Putem folosi:

mobilizarile pasive, active si/sau pasivo-active (depinde de caz),
bicicleta orizontala,
mersul pe banda,
exercitii la spalier,
ridicatul pe varfuri,
exercitii de dorsi-flexie,
genuflexiuni cu calcaiul ridicat,
fandari pe varfuri etc.

Desigur ca si igiena piciorului este foarte importanta, iar incaltamintea corespunzatoare cu atat mai mult. Se prefera o incaltaminte cu talpa ortopedica, menita sa atenueze socurile produse la fiecare calcatura si sa protejeze glezna.

Citeste si:  Premiul „Drepturilor Copilului”, acordat pentru prima dată în România

Articol realizat de Bogdan Dimitriu, Coordonator recuperare medicala – Clinica Medicala Sport Med Center (www.sportmedcenter.ro)

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.