fbpx

Educatia copilului pe varste (partea I)

Please select a featured image for your post

Educatia copilului este un proces complex care nu se limiteaza la a-l invata sa vorbeasca, sa scrie sau sa citeasca.Comportamentul copilului depinde in mare masura de exemplul parintilor si de ceea ce acestia l-au invatat incepand inca de la o varsta frageda. Pana la varsta de 3 ani. Pana la aceasta varsta copilul poate sa dea dovada de comportamente diferite care ar putea fi caracterizate prin raspunsuri obraznice, nazuri sau diverse suparari ale copilului. Totusi aceste comportamente nu trebuie interpretate ca o lipsa de educatie, de maniere. Ele fac parte din dezvoltarea fireasca a copilului. Este bine ca parintii sa inceapa pana la aceasta varsta educatia copilului, punandu-i bazele. Fata de copilul pana la 3 ani, parintii nu trebuie sa aiba pretentii exagerate, de aceea una sau doua reguli de politete, pe care copilul sa le respecte sunt de ajuns la aceasta varsta.
Citeste si:  Sucul de rodii, la fel de eficient ca pastilele de Viagra
Unii copii sunt mult mai receptivi decat altii, de aceea este posibil ca ei sa cunoasca si sa utilizeze mai mult de doua formule de politete. Copilul trebuie incurajat sa foloseasca formulele de politete pe care le cunoaste, atat in familie cat si cu strainii. Parintii trebuie sa fie un bun exemplu pentru copil.
Copilul la aceasta varsta imita ceea ce vede, de aceea parintii trebuie sa fie atenti la felul in care se manifesta in prezenta copilului. Tipetele sau alte expresii nepotrivite vor fi evitate atunci cand copilul este de fata. Un exemplu pozitiv prezent in familie va creea premisele unei educatii reusite pentru copil. La fel de importante ca si exemplul parintilor sunt si laudele pe care copilul le va primi din partea acestora ori de cate ori cel mic se dovedeste a-si fi insusit regulile de politete invatate de la parinti.
Citeste si:  Fara fisa medicala electronica
Parintii trebuie sa ii repete copilului formulele de politete de baza( „te rog”, „multumesc”, „cu placere”, „buna ziua” si” la revedere”) de fiecare data cand acesta ar trebui sa le foloseasca. Nu degeaba se spune ca „repetitia este mama invataturii”. Intre 3 si 5 ani. Pana la varsta de 3 ani copilul a invatat deja niste reguli de baza: a invatat sa salute, sa spuna te rog si multumesc. Parintii trebuie sa continue procesul de educatie a copilului si sa il adapteze varstei acestuia. In acest interval de varsta cea mai importanta metoda de invatare o reprezinta jocul, de aceea parintii isi vor pune la contributie imaginatia si creativitatea. Ei vor inventa jocuri la care vor participa alaturi de copil. Vor crea diverse situatii din viata reala in care copilul, ca actor principal, este pus in diverse situatii in care trebuie sa se comporte intr-un fel sau altul. Rolurile pe care le va juca copilul vor fi unele simple (vanzator/cumparator, prieten, musafir/gazda, etc).
Citeste si:  Legumele preparate nu se pastreaza in frigider
Aceste jocuri trebuie sa fie atat educative, cat si distractive pentru copil. Parintele va avea ocazia sa observe, ceea ce copilul stie deja sau ceea ce ar mai fi nevoie sa invete. Cu fiecare rol pe care il va juca, copilul va invata ceva in plus si va deveni constient de faptul ca atat cuvintele pe care le foloseste, cat si lucrurile pe care le face ii afecteaza pe cei din jur. O alta metoda de invatare se refera la folosirea cartilor, a povestiilor cu imagini sau a cd-urilor cu desene animate.
Haine pentru copii

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.