fbpx

Dietele „low carb”

Pun pariu ca urasti dietele. Nu-i asa? Ti-e pofta de orice vezi, mai ales de dulciuri, te-ai saturat de ceaiuri si te simti aiurea cand cei din jur servesc o masa copioasa iar tu rumegi o fruza de salata. Dar nici sa te uiti cu jind la pantalonii verzi care nu te mai incap nu-ti convine. Atunci ce-i de facut? Pai, o solutie ar fi. O dieta nu-i musai sa fie chinuitoare si frustranta. Stiu ca suna ca o reclama proasta, dar ai incredere si citeste pana la sfarsit.

Printre curele cele mai in voga la ora actuala se numara si cele „low carb”. E si normal sa fie asa, din moment ce iti permiti sa manaci pe saturate. Principiul e simplu. Mananci orice in afara de carbohidrati. Sunt sigura ca ai auzit de ei peste tot, dar e important si sa intelegi ce sunt si cum se comporta organismul tau cand ii intalneste.

Hidratii de carbon reprezinta una din cele trei categorii de substante nutritive (alaturi de glucide si proteine). Ca sa simplificam lucrurile, carbohidratii sunt, de fapt, zahar, iar rolul lor este acela de a furniza energie. Sa spunem ca hidratii de carbon sunt pentru organismul tau ceea ce este benzina pentru o masina. Fara ei, corpul tau nu va functiona. Problema este ca organismul are nevoie de o anuimita cantitate de carbohidratii. Tot ce depaseste aceasta cantitate este stocat sub forma de grasime. Si uite asa ne ingrasam…

Citeste si:  Curele de slabire, alese in functie de profesie

Revenind la diete, cele sarace in carbohidrati, functioneaza pe un principiu simplu: daca organismul nu isi primeste combustibilul va folosi din rezerve, adica din stratul de grasime, deci vei pierde in greutate. Nu lipidele ingrasa, ci carbohidratii, mai exact excesul de carbohidrati.

Pe scurt, diete ca Atkins, South Beach sau Sugar Busters limiteaza consumul de zahar, orice forma ar avea el. Prima faza este aceea de inductie si dureaza doua saptamani, timp in care trebuie sa reduci cat mai mult consumul de carbohidrati. Asta inseamna ca nu mananci niciun fel de cereale, cartofi, dulciuri si nici macar fructe sau legume. In aceasta perioada orgnismul intra in starea de ketoza, adica, asa cum spuneam mai sus, incepe sa foloseasca rezervele de grasime acumulate. Urmeaza a doua faza, scaderea in greutate, pe care o poti mentine pana ajungi la greutatea dorita.

Citeste si:  Fenomenul Raynaud

Ai voie sa mananci legume si fructe, dar in cantitati mici. Odata ce ai ajuns la greutatea ideala incepe faza a treia care va dura mai mult, cam… toata viata. Vei avea voie sa introduci in dieta cantitati mici de carbohidrati, dar trebuie sa-i alegi pe cei cu indice glicemic cat mai mic. Indicele glicemic al unui aliment indica viteza cu care va fi absorbit zaharul. Sa presupunem ca mananci zahar pur (indice glicemic 100). Glucidele din el vor fi absorbite si procesate repede, dupa care te vei simti obosita si vei avea chef de o noua gustare. Daca in loc de zahar alegi un suc de legume (indice glicemic 15) organismului ii va lua mai mult sa descompuna glucidele, deci senzatia de satietate va dura mai mult.

Citeste si:  Trandafirii, nu doar frumosi, ci si vindecatori

Cam asta e ideea. Dietele „low carb” sunt atat de pareciate tocmai pentru ca ai voie sa manaci pe saturate orice produs din carne, branza si oua. Unii specialisti ne sfatuiesc sa renuntam si la grasimi si sa consumama carnea fiarta sau la gratar, ceaiuri, oua fierte. Altii ne permit sa consumam chiar si maioneza sau sucuri carbogazoase „ligh””. Totul depinde de tine si de cat de hotarata esti.

Existe insa si puncte slabe ale dietelor „low carb”. Pentru ca organismul tau nu-si mai primeste portia de combustibil, asteapta-te la stari de oboseala, slabiciune si nervozitate, cel putin in faza de inductie. Daca elimini din alimentatie fibrele va aparea constipatia, iar unii nutritionisti avertizeaza ca poate creste colesterolul din cauza cantitatii mari de lipide consummate.

Pe de alta parte, orice dieta are punctele ei slabe. Inainte de a incepe o cura de slabire, cantareste avantajele si dezavantajele. Daca mai ai si OK-ul medicului, nimic nu-ti mai sta in cale.

Succes!

Un comentariu
  1. Super!
    Voi incerca si eu sa reduc \”zaharul rau\”.Sper sa si reusesc, pt ca la capitolul vointa mai am de lucrat.
    Astept si alte sfaturi de la voi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.