Please select a featured image for your post
Rita Carter, om de stiinta si reputat publicist medical, ofera, in cea mai recenta carte a sa, raspunsul la o incitanta intrebare: de ce femeile sunt mai emotive decat barbatii? Aceasta atribuie emotivitatea feminina diferentelor structurale si functionale dintre sexe.
Creierul uman este divizat in doua emisfere responsabile de activitati diferite. Aceste emisfere sunt interconectate prin corpul calos (sau corpus callosum), o comisura transversa care transmite informatiile dintr-o emisfera catre cealalta. La femei aceasta sectiune nervoasa pare a fi mai lata decat la barbati, ceea ce face ca partea emotionala a creierului (cea drepta) sa comunice mai bine cu cea analitica (stanga), arata Carter.
Diferenta determina femeile sa-si poata exploata mai bine latura emotionala si, in plus, sa incorporeze mai usor emotiile cu vorbirea sau gandirea. De asemenea, atunci cand realizeaza sarcini complexe, femeile tind sa-si foloseasca ambele emisfere, in timp ce barbatii selecteaza emisfera care este mai potrivita pentru efectuarea sarcinii.
Rita Carter recomanda, pentru evaluarea conexiunii dintre cele doua emisfere, urmatorul test: inchideti ochii si ridicati bratele paralel cu solul, cu palmele deschise, orientate in sus. Rugati pe cineva sa va atinga unul dintre degetele de la mana dreapta, apoi incercati sa ridicati acelasi deget de la mana stanga, fara a deschide ochii. Daca reusiti sa faceti acest lucru, atunci informatia circula corespunzator de la o emisfera la alta, este de parere autoarea.