fbpx

Cum sa ne „construim” un zambet sanatos

Te uiti in oglinda si vezi ceva in neregula. Sant buzele,care s-au uscat si s-au cojit; din cauza aceasta, ai si o senzatie neplacuta, de arsura. Mucoasa buzelor este foarte sensibila la frig si vant si de aceea trebuie unsa cu produse speciale, protextoare, care sa opreasca deshidratarea si in acelasi timp sa reziste actiunii dizolvante a salivei. Procesul se repeta de cateva ori pe zi, mai ales iarna si in zilele reci de primavara sau toaman, folosind un baton hidratant (strugurel). Si unele rujuri de buna calitate pot fi protectoare pentru buze.
Dintii sunt si ei un factor hotarator pentru frumuseteagurii. Lipsa lor provoaca retragerea buzelor, deformarea obrajilor si schimbarea fizionomiei printr-o imbatranire precoce. Pentru igiena gurii si a dintilor recomandam:
-dupa fiecare masa, clatiti-va gura sau mai bine mancati un mar sau un morcov;
-nu trebuie sa spargem cu dintii bomboanele, nucile, alunele etc;
-trebuie folosite alternativ doua paste de dinti, ca sa nu obisnuim flora microbiana cu acelasi dezinfectant (pentru preintampinarea cariilor, sant recomandate pastele de dinti cu fluor );
-pentru albirea dintilor, e eficienta frecarea cu sare de bucatarie sau cu o bucata de vata inmuiata in suc de lamaie, iar apoi in bicarbonat.
Masajul gingiilor (dupa spalarea dintilor) se face cu degetul aratator inmuiat intr-un amestec de bicarbonat cu sare. Masajul se mai poate realiza si prin mancarea de alimente tari, crude: morcovi, mere, conopida, telina etc. (astfel, se realizeaza concomitent si o curatire a dintilor, prin indepartarea resturilor alimentre).
Mirosul neplacut al cavitatii bucale, datorat resturilor de mancare ramase printre dinti, gingivitelor, fumatului, bolilor de stomac, poate fi prevenit prin:
-mestecarea de boabe de ienupar, salvie, boabe de cafea sau frunze de patrunjel;
-clatirea gurii cu preparate naturale: infuzie din 100g cimbru la 300ml apa (are efect fortifiant si pentru gingii); decoct din raculet (are si actiune antiseptica);
-in cazul in care in cavitatea bucala apar mici ulceratii, clatiti gura cu infuzii din salvie, nalba mare, musetel sau menta. Puteti folosi si cateva picaturi de ulei de salvi sau menta cu 200ml apa;
-in cazul durerilor de gat, al inflamatiilor amigdalitelor si faringelui, faceti gargara cu infuzie de salvie;
in cazul bolilor inflamatorii, adoptati spalaturile cu otet de fructe si sauna (pentru a favoriza eliminarea toxinelor pe cale cutanata), precum si bautul ceaiului de plante (coaja de mesteacan, flori de tei, urzici), pentru eliminarea toxinelor pe cale renala.

Citeste si:  Prazul face minuni
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.