fbpx

Cum si cand intarci bebelusul?

Please select a featured image for your post

Alaptatul este probabil cea mai intima activitate mama-bebelus, alaptatul creeaza o legatura unica intre ei si le ofera confortul unei prietenii tainice. Dar ce se intampla cand vine momentul sa iti intarci bebelusul si sa il desprinzi efectiv de la sanul tau? Intarcarea este dificila atat pentru mama cat si pentru bebelus si este nevoie de mult tact pentru ca totul sa decurga asa cum trebuie si sa nu lase traume de nici o parte. De ce e necesar sa diversific mancarea bebelusului? Daca pana la 6 luni bebelusul tau era mai mult decat multumit cu laptele de la san, bineinteles, cu conditia ca tu sa ai destul lapte, o data ce bebe creste, este momentul sa inlocuiesti treptat, cate o masa la san cu alimente semisolide. Daca te alimentezi corect si bei multe lichide, laptele de la san este cea mai completa si sanatoasa masa pentru copilasul tau, insa vine si momentul in care trebuie sa spui STOP!. De ce? Pentru ca impactul psihologic asupra unui copil care a fost alaptat foarte mult timp, este foarte mare. Desi este foarte placut pentru amandoi sa impartasiti seara niste momente speciale in timpul alaptatului, vine un moment cand bebelusul trebuie sa devina independent. Faptul ca nu ii dai aceasta independenta poate duce la complexe greu de depasit ulterior.
De cand incepem diversificarea? Dupa ce bebelusul trece pragul de 6 luni, este momentul in care puteti sa incepeti diversificarea. Pasul spre diversificare necesita mult tact si foarte multa rabdare, nu grabi si nu forta bebelusul, intrucat obisnuit cu gustul laptelui si cu reflexul suptului, ii va fi mai greu sa accepte alte alimente. Inlocuind cate o masa pe zi, ajuti bebelusul sa devina independent, dar nu uita ca marea majoritate a caloriilor o primeste din lapte, asa ca alapteaza-l in jur de 20 de minute la o masa, cate 10 minute la fiecare san.
Citeste si:  5motive pentru care sa nu iei antidepresive
Pentru inceput, inlocuieste o singura masa, intrucat trecerea de la laptele matern la alimentatia diversificata trebuie facuta treptat. In functie de etapa de dezvoltare in care se afla bebelusul, ii poti inlocui o masa la san cu laptic formula, cu suc de fructe sau pireu de fructe. Pareri impartite in privinta intarcatului? Se pare ca da! In timp ce pediatrii sugereaza ca in jurul varstei de 1 an copilul trebuie deja sa manance diversificat, Societatea Americana de Pediatrie sustine ca intarcarea e bine sa se produca in jurul varstei de 2 ani. Adevarul este ca fiecare mama in parte simte cand este momentul sa isi intarce puiul, mai ales ca prin intermediul alaptatului, intre cei doi se formeaza o relatie speciala, care va dainui toata viata. Relatia de prietenie dintre mama si puiul ei va fi cu atat mai puternica cu cat mama il va alapta mai mult, atentie insa la exagerari. Exista cazuri de copii care au fost alaptati chiar si la varste scolare.
Citeste si:  Sa mancam sanatos chiar si in regim de slabire
Intarcatul, o decizie grea dar ferma! Desi probabil iti va fi foarte greu sa iei hotararea de a-ti intarca bebelusul, o data decizia luata trebuie sa fii ferma in privinta ei. Daca tu, adultul, nu esti destul de ferm pe pozitii, cum ar putea sa accepte el, un bebelus de cateva luni, sa fie indepartat de la san?
Citeste si:  Cromoterapia te mentine sanatos
Cu cat amani mai mult intarcarea, cu cat puiul inainteaza in varsta, cu atat iti va fi mai greu sa faci acest pas, iar lui ii va fi cu atat mai greu sa accepte o alta mancare in afara de laptele de la san. Desi aveati un adevarat ritual seara inainte de culcare, incearca sa inlocuiesti alaptatul de seara cu un biberon simpatic, insotit de o povestioara, astfel incat sa il indepartezi cu binisorul de la san.
Haine pentru copii

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.