fbpx

Cum prevenim vaginita?

Majoritatea femeilor fac cel putin o vaginita pe parcursul vietii, fie ca o stiu, fie ca nu. Termenul de vaginita se refera la o inflamatie a vaginului, care produce scurgeri, mancarime, durere, cauzele fiind diverse.

De ce apare?

In functie de aceste cauze, exista mai multe tipuri de vaginita, insa cele mai des intalnite sunt :

• Vaginita bacteriana, rezultata in urma unui dezechilibru al florei bacteriene. In mod normal, bacteriile „bune” sunt mai multe decat cele „rele”si ele detin sub control. Dar daca cele rele se inmultesc excesiv, vor strica echilibrul bacterian fragil. Nu se stie cu siguranta daca vaginita bacteriana se transmite prin contact sexual, insa femeile care au un nou partener de sex sau care schimba des partenerii sunt cele mai expuse acestui tip de vaginita. Totusi, sunt afectate si femeile care nu au o viata sexuala activa.

• Candidoza, rezultata din inmultirea excesiva a unei anumite cipuerci, Candida Albicans. Candida se inmulteste atunci cand echilibrul bacterian este stricat, cel mai adesea de tratamente cu antibiotice sau steroizi, de un diabet necontrolat sau de schimbari homonale (sarcina, menopauza, contraceptive). Candidoza nu este considerata o boala cu transmitere sexuala. Se estimeaza ca trei femei din patru au cel putin o candidoza pe parcursul vietii.

Citeste si:  Slabire rapida si tonifiere prin kinetoterapie: cele mai eficiente exercitii

• Tricomoniaza, cauzata de un parazit, Trichomonas vaginalis, care se transmite prin contactul sexual. La barbati, Trichomonas vaginalis, infecteaza tractul urinar, dar adesea nu provoaca simptome. Dupa contactul sexual cu un barbat infectat, parazitul ajunge in vagin unde se inmulteste. Tricomoniaza este o boala cu transmitere sexuala.

• Vaginita atrofica este frecventa dupa menopauza, fiind provocata de nivelul redus de estrogen. In lipsa acestui hormon, tesuturile vaginului devin subtiri, uscate, provocand mancarime si durere.

• Vaginita neinfectioasa este provocata de folosirea produselor pentru igiena: spray-uri, sapunuri, geluri, creme. Ele pot sa dea o reactie alergica ce irita tesuturile delicate ale vaginului.

Care sunt simptomele?

Simptomele vaginitei pot sa fie diferite in functie de fiecare femeie si de cauzele care au provocat boala. Cel mai adesea, o vaginita se manifesta prin :

• Scurgeri vaginale cu miros, consistenta si culoare schimbate. In cazul vaginitei bacteriene, scurgerea este alb-gri, cu miros de peste, mai pregnant dupa contactul sexual. Candidoza se manifesta prin scurgeri albe, groase, iar tricomoniaza provoaca o scurgere galben-verzuie.
• Iritatii si mancarimi vaginale (principalul simptom in cazurile de candidoza).
• Durere la contact sexual (dispareunie).
• Urinare dureroasa, cu senzatii de arsura.
• Sangerari vaginale usoare.

Citeste si:  Endometrioza

Ce e de facut?

Primul pas este consultatia ginecologica, urmata de tratamentul corespunzator. Automedicatia este, ca si in alte boli, o greseala. In primul rand. pentru ca nu poti sti care este cauza vaginitei. Tratamentele difera in functie de cauze si nestiind ce a provocat boala, nu poti beneficia de tratament corespunzator, chiar daca gasesti solutii posibile pe internet sau in reviste. In general, se foloseste ca tratament metronidazolul, clotrimazolul sau miconazolul, infunctie de cauza vaginitei. Pentru vaginita atrofica, se prescriu medicamente pe baza de estrogen. Daca factorul ce a declansat boala este folosirea produselor cosmetice, trebuie gasit exact produsul care irita, apoi eliminat din rutina zilnica.

Cum se poate preveni?

Vaginitele sunt periculoase pentru femeile insarcinate, care pot chiar sa piarda sarcina. In rest, complicatiile nu sunt grave, insa boala este neplacuta si uneori nu cedeaza foarte usor. De aceea, cel mai bun tratament este, ca intotdeauna, prevenirea ei.

O igiena corecta usureaza simptomele unei vaginite si previne o noua imbolnavire. Ce ai de facut:

Citeste si:  Arsurile pielii

• Evita baile fierbinti.

• Dupa dus, asigura-te ca nu ramane sapun in zona genitala externa. Evita sapunurile antibacteriene sau pe cele cu miros puternic.

• Evita produsele iritante: tampoane si absorbante parfumate, spray-uri, geluri, creme. Chiar daca sunt promovate ca produse igienice, unele nu iti fac deloc bine. Daca vrei un produs igienic bun, cumpara-l de la farmacie.

• Igiena zonei genitale se face dinspre fata inspre spate pentru a nu infecta vaginul cu bacterii provenite din tractul digestiv.

• Nu face spalaturi vaginale daca nu ti-au fost recomandate de medic. Vaginul nu necesita curatare pentru ca se curata singur, in mod natural. Spalaturile vaginale, mai ales cu sapun sau ale produse cosmetice, strica echilibrul bacterian si nu vindeca bolile tractului genital.

• Foloseste prezervativul. Este singura modalitate cu adevarat eficienta de a preveni bolile cu transmitere sexuala.

• Poarta lenjerie de bumbac, nu foarte stramta, care lasa pielea sa respire. In timpul somnului nu se poarta lenjerie. Candida albicans se dezvolta ce mai repede in medii ude.

• Consuma iaurt care contine lactobacili activi. Lactobacilii sunt printre bacteriile „bune”, care ne pazesc de vaginite.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.