fbpx

Cum prevenim respiratia urat mirositoare, cu remedii naturale?

Respiratia urat mirositoare sau halena se produce atunci cand proteinele provenite din alimente sunt descompuse de catre bacteriile din cavitatea orala. Unele alimente sunt cunoscute pentru faptul ca lasa in urma un miros nu tocmai placut, in timp ce altele constituie remedii naturale pentru acest disconfort. Iata cateva dintre masurile pe care le puteti lua pentru a scapa de respiratia urat mirositoare, fara prea multe batai de cap!

De retinut este ca respiratia urat mirositoare persistenta poate fi cauzata de afectiuni orale sau ale cailor respiratorii, cum ar fi bolile gingivale, cariile, acumularea de tartru, infectiile gatului, constipatia, gastrita etc., caz in care se impune vizita la medicul stomatolog ori la medicul de familie pentru identificarea si tratarea problemei.

Citeste si:  Ce presupune chiroterapia

Beti ceai verde sau negru dupa masa, de preferat neindulcit. Studii din intreaga lume au demonstrat eficienta ceaiului verde si a celui negru in combaterea proliferarii bacteriilor responsabile cu respiratia urat mirositoare. Actiunea se datoreaza polifenolilor din ceai, care impiedica bacteriile sa produca substante cu miros neplacut, cum este hidrogenul sulfurat.
Folositi o apa de gura care contine ioni de zinc. Zincul pare sa neutralizeze in mod direct compusii sulfurosi urat mirositori, fiind de asemenea benefic pentru intregul organism. Pe de alta parte, evitati pe cat posibil apele de gura care contin alcool, deoarece acestea tind sa usuce cavitatea bucala, agravand problema.
Folositi un curatitor de limba, pentru a indeparta celulele moarte, particulele de mancare si bacteriile de pe limba. Curatitorul este un instrument de plastic special conceput pentru folosirea zilnica, gasindu-se in farmacii.
Mancati fructe si legume usor amare. Potrivit principiilor medicinei traditionale chineze, alimentele amare, cum ar fi andivele si multe dintre legumele cu frunze verzi, stopeaza mirosurile neplacute provenite din stomac. La polul opus se afla cafeaua, alcoolul, zaharul, laptele si mancarurile picante.
„Rontaiti” fructe si legume proaspete. Ori de cate ori simtiti nevoia de o gustare, optati pentru fructe si legume proaspete: acestea nu sunt doar o sursa apreciabila de nutrienti, ci si un remediu pentru eliminarea resturilor de mancare, tartrului si bacteriilor din gura. Merele, morcovii si telina sunt cele mai potrivite.
Ierburile aromatice si condimentele – „guma de mestecat” naturala. Dupa fiecare masa, mestecati timp de cateva minute frunze de rozmarin, patrunjel, menta sau tarhon. Aceste ierburi aromatice elimina imediat mirosurile neplacute, fiind la fel de eficiente ca si guma de mestecat. Din sfera condimentelor, cuisoarele si semintele de cardamon sunt cele care combat rapid respiratia urat mirositoare.
Clatiti-va gura cu apa si lamaie. Stoarceti jumatate de lamaie intr-un pahar cu apa rece, apoi folositi solutia pentru a face gargara ori de cate ori simtiti ca respiratia nu mai este la fel de proaspata. Ca alternativa puteti folosi pentru clatirea gurii un amestec de bicarbonat de sodiu si apa: in jumatate de pahar cu apa amestecati o lingurita de bicarbonat, apoi folositi pentru gargara, dupa fiecare masa.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.