Efectele nocive ale fumatului asupra arterelor, mai mari la femei decat la barbati

Efectele nocive ale fumatului asupra arterelor sunt mai semnificative la femei decat la barbati: aceasta este una dintre concluziile celui mai de amploare studiu epidemiologic european, la care au participat 1.694 de barbati si 1.893 de femei din Finlanda, Suedia, Olanda, Franta si Italia. Studiul a utilizat tehnologia cu ultrasunete pentru a identifica gradul de ingrosare a peretilor arteriali si prezenta placilor de aterom pe arterele carotide, responsabile cu vascularizarea creierului.

Citeste si:  Japonezii sustin ca celulele susa pot fi utilizate in implanturile mamare

Cercetarea arata ca expunerea la tutun este strans corelata cu ingrosarea peretilor arteriali (un indicator al aterosclerozei) la ambele sexe. Cu toate acestea, impactul este aproape de doua ori mai mare la femei decat la barbati. In mod similar, efectul numarului de tigari fumate pe zi asupra progresiei bolii este de cinci ori puternic la femei.

Citeste si:  Probleme cu care se confrunta adolescentul

In mod natural, femeile sunt protejate impotriva consecintelor negative ale inflamatiei sistematice, insa ele pierd aceasta protectie naturala atunci cand fumeaza. „Fumatoarele isi pierd aceasta protectie impotriva efectelor daunatoare ale inflamatiei; in special la cele care fumeaza foarte mult, relatia dintre cei doi indicatori ai inflamatiei – proteina C-reactiva si nivelul celulelor albe – si ingrosarea peretilor arteriali este foarte stransa”, explica cercetatorii.

Citeste si:  Terapii moderne - tratarea dependentei de sex

Potrivit OMS, in timp ce in majoritatea tarilor europene, o parte semnificativa a populatiei masculine a renuntat la fumat, procentajul femeilor fumatoare a ramas constant in ultimele trei decenii sau chiar a crescut (in Franta si Spania).

Sursa: ScienceDaily.com


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.