fbpx

Cum ne putem bucura si de zilele friguroase?

Iarna si-a facut din nou simtita prezenta in aceasta saptamana, lasandu-ne sa intelegem ca riscul infectiilor respiratorii inca ramane o amenintare. Sunt bine cunoscute categoriile vulnerabile in mod deosebit – persoanele la extreme de varsta, cu afectiuni pulmonare cronice sau cardiovasculare, diabetici sau cu alte cauze de imunodepresie – corticoterapie indelungata, chimioterapie.

Acestia, dar si cei fara suferinte cronice pot preveni imbolnavirea adoptand o serie de masuri simple, usor de urmat, care si-au dovedit eficienta de-a lungul timpului.

Despre importanta alimentatiei se scrie foarte des si recomandarea de a consuma zilnic cereale integrale, fructe si legume este prima treapta si in preventia antiinfectioasa in sezonul rece. “Abuzati” cu precadere de sucuri proaspete, supe de legume sau salate, din care nu trebuie sa va lipseasca ceapa, usturoi, praz, hrean, ridiche neagra, ghimbir, cuisoare, oregano, maghiran, cimbru, nuci, mere si catina, adevarate antiinflamatoare, cicatrizante si pretioase antimicrobiene ale cailor respiratorii. Infuzia din muguri de plop, muguri de pin, macese, cimbrisor, coada soricelului, captalan sau ganoderma asigura protectie, prin mentinerea integritatii mucoasei traheo-bronsice. Probioticele (lactobacili, bifidobacterii), luate fie ca suplimente medicale sau din lactate fermentate si special imbogatite, faciliteaza absorbtia mineralelor, inhiba citokinele inflamatorii si stimuleaza sinteza imunoglobulinei A, implicata in apararea locala a mucoaselor.

Citeste si:  Mierea este benefica pentru piele?

Periodic se pot administra extracte de propolis, echinacea, astragalus, maitake, cordyceps sau schisandra, care cresc rezistenta la efort, potenteaza activitatea sistemelor antioxidante si, foarte important, actioneaza ca antivirale prin sensibilizarea populatiilor limfocitare. Medicina traditionala chineza ofera diverse formule din plante – Wei C Yinqiao, Xiao Chai Hu care, luate des la debutul virozelor, atenueaza semnificativ evolutia.

Sedintele placute de relaxare se transforma in tratament atunci cand asociem saptamanal masajul cu uleiuri esentiale – dinamic sau reflexogen cu sauna uscata sau cu metoda Detox spa . In acelasi scop incercati cat mai des dusurile altenative reci-calde si perierea corporala uscata, iar efectele nu vor intarzia sa apara. Detensionarea emotionala, stimularea circulatiei si a zonelor de proiectie intaresc organismul si permit sustinerea unui ritm alert de munca.

Beneficiile utilizarii homeopatiei si a acupuncturii se regasesc atat in etapa preventiva, cat si in faza de stare a infectiilor respiratorii. Frecvent aceste terapii accelereaza recuperarea si nu permit aparitia complicatiilor, mai ales in situatia persoanelor cu polimorbiditati, cu un raspuns imunologic deficitar. In aceasta perioada se indica de preferinta remedii din familia Asteraceae – Arnica montana, Eupatorium perfoliatum, dar si din alte familii de plante – Aconit, Gelsemium, Belladonna, Pulsatilla sau minerale – Sulfur, Sulfur iodatum, in functie de tabloul clinic prezent si de tipologie.

Citeste si:  Cat de sociabil este copilul tau

La final am lasat intentionat un sfat pe care ar fi trebuit sa-l mentionez inca din primele randuri: amintiti-va, inainte sa iesiti din casa in aceste zile geroase, ca hainele groase si calduroase va salveaza de medicamente si in acelasi timp va ajuta sa gustati din farmecul anotimpului alb.

Articol realizat de: dr. Anca Lojnita, medic specialist geriatrie, homeopatie, acupunctura, BBM Wellness Center

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.