fbpx

Cum ne protejam de infectii la piscina si strand?

Vara, piscinele si strandurile sunt o adevarata binecuvantare, insa pericolele care ne asteapta acolo sunt pe masura! Ingrijirea precara a acestora, dar fi nerespectarea masurilor de igiena de catre inotatori cresc riscurile de imbolnavire. Iata cateva indrumari practice pentru a verifica daca piscina sau strandul la care mergeti sunt sigure, precum si pentru a va proteja pe dumneavoastra si pe ceilalti de boli.

Pentru ca apa din piscina sa fie sigura pentru sanatate, nivelul de clor liber trebuie sa fie intre 1.0 si 4.0 parti per milion (ppm), iar valoarea pH-ului sa se pozitioneze intre 7.2 si 7.8. De asemenea, alcalinitatea (proprietatea apei de a mentine pH-ul constant) trebuie sa fie de 80-120 ppm, iar duritatea (masurata in raport cu nivelul de calcar) trebuie sa fie de 200-500 ppm. Pentru a testa aceste valori puteti folosi kituri de test, tinand minte sa luati mostre de la 30-40 cm adancime.
In ciuda parerilor, mirosul puternic de substante chimice nu indica o piscina curata si dezinfectata. Din contra, o piscina curata nu trebuie sa aiba un miros specific! Mirosul puternic indica prezenta cloraminelor, care nu trebuie confundate cu dezinfectantii pe baza de clor: acestea sunt de fapt rezultate in urma interactiunii dintre clor si contaminantii proveniti de la inotatori, precum transpiratia, urina, uleiurile de pe corp si produsele cosmetice. Cloraminele au potential iritant, putand provoca inrosirea ochilor si mancarimi ale pielii.
Desi poate parea banal, nu intrati niciodata intr-o piscina daca nu puteti vedea fundul acesteia. Desi si apa limpede poate contine germeni, cu siguranta daca apa este tulbure trebuie sa stati departe de piscina respectiva.
Inainte de a intra in apa, atingeti cu palma interiorul piscinei. Pentru a fi in siguranta, placile de faianta trebuie sa se simta curate, nu lipicioase sau cleioase.
Tot ca o masura de precautie, inainte de a intra in piscina ascultati cu atentie pentru a observa daca sistemul de filtrare a apei functioneaza. Prea multa liniste poate insemna ca apa nu este tratata corespunzator, iar riscurile la care va expuneti sunt mari!
Inainte de a intra in piscina, spalati-va bine pe corp cu apa si sapun. In acest fel, va veti asigura ca nu veti introduce noi bacterii in apa si va veti proteja pe dumneavoastra si pe ceilalti deopotriva.
Evitati sa inghititi apa, indiferent de cat de curata pare apa din piscina. Cu cat limitati oportunitatile ca germenii si bacteriile sa patrunda in organism, cu atat reduceti sansele de imbolnavire.
Persoanele care sufera sau au suferit recent de diaree nu trebuie sa intre in apa. Specialistii considera diareea cauza celor mai multe boli dobandite in piscine si sfatuiesc inotatorii care manifesta simptome sau au manifestat simptome in ultimele doua saptamani sa nu intre in apa pentru a reduce riscul de contaminare.
De asemenea, persoanele care sufera de alergii sau raceli nu trebuie sa intre in apa, pentru a nu raspandi boala. Infectiile respiratorii, cele oculare, ale urechii si pielii sunt printre principalele boli pe care le puteti contracta din piscine si stranduri, daca nu sunt luate masurile de igiena necesare.
Copiii mici sau adultii care poarta scutece absorbante trebuie sa opteze pentru sortimentele special concepute pentru piscina. Cele obisnuite pot permite contaminarea apei cu materie fecala sau urina.
Obisnuiti copiii sa iasa din piscina la intervale regulate, pentru a merge la toaleta. Dupa folosirea toaletei, insistati sa se spele bine pe maini. Chiar daca apa din piscina este tratata corespunzator, acest lucru nu este suficient pentru a elimina bacteriile de pe maini ci, dimpotriva, va creste numarul acestora din piscina.
Evitati sa inotati zilnic in piscine tratate cu cantitati mari de clor. Unele studii arata ca expunerea la clor poate creste riscul de astm, in special la copii.

Citeste si:  Cum sa iti intaresti relatia cu copilul
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.