fbpx

Cum ne disciplinam copiii?

„Bataia e rupta din rai”, spuneau bunicii nostri cu privire la diciplina copiilor. Da, dar atunci conceptul de „abuz asupra copilului” nu era cunoscut inca. Vei spune ca de la o palma usoara pana la abuz e cale lunga. Nu neaparat. Bataia ca metoda de disciplina este menita sa provoace durere, asa incat copilul sa poata asocia greseala cu durerea. Nici macar tu, ca mama, nu-ti poti da seama cata durere este prea multa pentru copilul tau, de aceea linia dintre disciplina si abuz este destul de fina, iar de la bine-crescut la traumatizat este un singur pas.

Si atunci cum ne disciplinam copiii?

„La colt” inca mai e o pedeapsa eficienta, la copii pana in cinci-sase ani. Aceasta ii lasa sa reflecteze atat cat pot, la varsta lor, la ce au facut, sa exploreze relatia cauza-efect si sa retina ce comportament a atras pedeapsa. In plus, un parinte furios are timp din belsug sa se calmeze cat cel mic e pedepsit. Se recomanda ca timpul, in minute, petrecut la colt sa fie egal cu varsta, astfel un copil de trei ani va primi o pedeapsa de trei minute.

Citeste si:  Rodie si susan

La copiii mai mari si la adolescenti, retragerea privilegiilor este poate metoda cea mai eficienta de disciplina. Stabileste care sunt lucrurile care ii plac copilului tau (privitul la televizor, plimbarile in parc, iesirile cu prietenii, cumparaturile,vorbitul la telefon) si refuza-i accesul la unul dintre ele. Pentru adolescenti, un week-end petrecut in casa poate fi o pedeapsa mai grea decat oricare alta, deci poti fi sigura ca va incerca sa nu mai repete greseala. Nu interzice copilului lucrurile de care are nevoie, de exemplu o masa. Da, poti sa-i interzici o gustare sau un desert, dar nu o masa intreaga.

Intotdeauna fa-ti timp pentru a-i explica copilului ce a facut rau si de ce este rau ceea ce a facut. Pe cat posibil, incearca sa-i arati care sunt consecintele actiunilor sale. De exemplu, copilul care a lovit un prieten sau un frate trebuie sa vada lovitura pentru a intelege gravitatea faptei sale. Un copil care nu intelege de ce este pedepsit va continua sa faca aceeasi greseala.

Atunci cand alegi o pedeapsa ai grija ca ea sa fie cu adevart grea, caci una care nu il afecteaza in niciun fel nu este deloc o pedeapsa si nu are darul de a invata. Degeaba ii iei telefonul mobil unui scolar care oricum nu il foloseste decat pentru a vorbi cu tine. O alta greseala pe care o fac parintii este lipsa de consistenta. Nu lasa nicio greseala sa treaca nepedepsita, daca vrei ca cel mic sa asocieze fapta rea cu consecintele ei. Iar, odata ce ai stabilit pedeapsa, ai grija sa fie dusa pana la capat. Nu ceda in fata catorva lacrimi, copiii sunt mai destepti decat crezi si daca identifica un comportament care ii scapa de pedepse il vor folosi tot timpul.

Citeste si:  Cum il scap de balbaiala

De asemenea, pentru a-ti disciplina copilul cum se cuvine, tine seama de cateva sfaturi:

– Fii calma. Nu te enerva, nu ridica tonul, nu ceda impulsurilor. Da, stiu, uneori e cam greu…
– Foloseste recompensele pentru a incuraja purtarea buna. Atentie! Mancarea nu este o recompensa!
– Foloseste recompensele si pedepsele imediat. Daca aplici o pedeapsa seara pentru o fapta de dimineata, copilul a si uitat ce a facut si nu mai poate asocia comportamentul cu pedeapsa.
-Nu negocia pedeapsa. Odata stabilita, asa trebuie sa ramana, in ciuda lacrimilor si a rugamintilor.

Un comentariu
  1. Nici eu nu sunt de acord cu bataia dar pedeapsa cu coltul nu merge.Am incercat si cu scaunul de pedeapsa si ascunsul in dulap dar pe ea( ofetita de doi ani) pedepsele o amuza.Imi puteti da un sfat?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.