fbpx

Cum il scap de balbaiala

Balbaiala este o tulburare a vorbirii, iar un copil care se balbaie este marcat de neputinta sa de a comunica, lucru care-i schimba toata copilaria si toata personalitatea. Copilul se izoleaza, ajunge in unele cazuri sa refuze sa vorbeasca, iar daca o face, o face incomplet.
Cauzele balbaielii sunt diverse:
-Intarzieri in dezvoltarea psihica si fizica.
-Tulburari endocrine.
-Factorii de natura psihosociala au cea mai mare pondere in declansarea si mentinerea balbaielii.
-Climatul familial tensional si conflictual este sursa de temeri, nelinisti si nesiguranta pentru copilul care se afla in perioada de insusire a vorbirii.
-Socurile emotionale.
-Evenimente traumatice.
Cand copilul invata sa vorbeasca in propozitii, acele pauze in vorbire, ezitari si repetitii in silabe, sunt absolut normale.
Nu-l certati si nu-i mai atrageti atentia sa nu se mai balbaie, pentru ca transmiteti nesiguranta ca nu va reusi sa vorbeasca fara sa se balbaie, ceea ce se poate intampla.
Vorbiti cu copilul cu mult calm, exprimati clar si tare silabele, si nu va grabiti sau enervati. Ganditi-va ca daca dumneavoastra nu aveti rabdare cu el, nimeni altcineva nu va avea.
E posibil sa se produca balbaiala cand se produce o schimbare: intrarea intr-o colectivitate, cum ar fi gradinita, scoala, si copilul este nevoit sa se adapteze la ea. La un copil a carui sensibilitatea nu este inteleasa si este interpretata gresit de educator se poate declansa balbaiala.
De aceea este bine sa-i puneti pe toti cei responsabili de educatia lui in tema cu problema lui, pentru a evita situatiile penibile in cadrul grupului, fapt ce i-ar putea accentua tulburarea.
Momentul constientizarii defectului de vorbire este decisiv in agravarea balbaielii. Observatiile si criticile celor din jur, mai ales ale adultilor, referitoare la balbaieala, ii pot produce suferinta, jena, teama si un blocaj psihic pe care cu greu il va depasi.
Cu cat aceste trairi negative sunt mai intense, cu atat au rol dezorganizator, mentinand si agravand balbaiala.
Mergeti la medicul logoped fara a sta pe ganduri si participati la cursuri care au rolul de a-i incuraja pe micuti sa vorbeasca, sa se exprime si sa pronunte corect si pana la capat cuvinte, propozitii sau fraze intregi.

Citeste si:  Crema antirid - cel mai bun tratament impotriva ridurilor
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.