fbpx

Cum facem baie bebelusului?

Please select a featured image for your post

Prima baita a bebelusului tau va fi o adevarata sarbatoare pentru intreaga familie. Este un moment deosebit, atat pentru bebe cat si pentru mamica, asa ca nu uita sa te inarmezi cu aparatul foto si sa surprinzi cele mai frumoase momente! Chiar daca vei avea emotii la prima baita si nu vei stii exact ce si cum sa faci, nu intra in panica! Nu uita ca instinctul matern care se activeaza la nastere sau chiar in timpul sarcinii nu te va lasa sa faci erori de proportii. Cand facem baita in cada? Daca in primele saptamani nu esti sigura ca te vei descurca cu baia in cada, e mai bine sa speli bebelusul doar partial. In acest sens, citeste articolul nostru referitor la toaleta bebelusului. Daca insa te-ai decis sa ii faci baie in cadita, nu uita ca prima experienta se poate sa nu decurga chiar atat de lin, mai ales ca unora dintre bebelusi nu le place sa fie desfasati si dezbracati complet, altii au nevoie de timp sa se obisnuiasca cu apa. Pentru a nu forta nota, fa-i baita completa o data pe saptamana si da-i timp de acomodare. Desi majoritatea bebelusilor plang la prima baie in cadita, cu timpul vor ajunge sa iubeasca apa!
Cum potivesti apa? Este foarte important sa nu introduci bebelusul in cada pana cand nu ai stabilit ca temperatura apei este potrivita pentru el, adica in jur de 32 de grade celsius. Toarna intai apa rece si abia apoi apa calda si potriveste apa astfel incat atunci cand testezi apa cu cotul sa o simti calduta si nu fierbinte. „Metoda cotului” este relativa, asa ca cel mai indicat este sa folosesti un termometru special pentru cada.
Citeste si:  Deodorant sau antiperspirant?
Majoritatea caditelor pentru bebelusi au deja atasat un termometru care iti va arata exact cand apa are temperatura potrivita pentru imbaiere. Nu uita ca nou nascutul poate suferi arsuri de gradul III in mai putin de 1 minut atunci cand temperatura apei nu e potrivita asa ca nu pune bebelusul in timp ce apa inca curge, pentru ca risti ca temperatura sa creasca sau sa scada foarte repede. Apa din cada trebuie sa aiba in jur de 10 cm adancime.
Citeste si:  Barbatilor le place sa manance carne, iar femeilor, fructe si legume
Cum procedezi? Ei, acum e acum! In primul rand ai nevoie de o cadita si aici chiar ai de unde alege! Noile modele de cadite pentru nou nascuti au incorporat un sistem de sustinere a bebelusului, astfel ca in cazul in care ii faci baie singura, te vei descurca mai usor. Daca folosesti o cada cu fundul plat, ataseaza-i neaparat un covoras antiderapant, pentru a te asigura ca poti fixa bine corpul alunecos al bebelusului. Dezbraca bebelusul pe un prosopel. Pentru a-i face mai usoara acomodarea cu apa, poti chiar sa il introduci intai in cadita cu scutecul pe el, acesta ii va da siguranta. Nu iti fa griji, il vei indeparta fara probleme mai tarziu. Sustine capul bebelusului astfel incat sa NU ii intre deloc apa in urechi. Daca pentru corp vei folosi un gel de dus sau o lotiune pentru bebelusi aplicata pe un prosopel moale, pentru spalarea fetei si a ochilor foloseste doar tampoane de vata, inmuiate in apa calduta, fara nici un fel de solutie de curatat.
Citeste si:  Tot ce trebuie sa stii despre rinita alergica
Spalatul pe cap se poate dovedi putin mai dificil, insa daca sustii bine capusorul si gatul bebelusului si spatele i-l tii sprijinit pe antebrat iar picioarele sprijinite intre cot si corp, nu vei avea probleme. Toarna delicat apa din cadita, aplica samponul special pentru copii si maseaza-i parul usor, fara miscari bruste. Sterge-l apoi cu un prosop moale si uscat, cu miscari la fel de delicate. Pentru un nou nascut sunt suficiente 2-3 minute de imbaiere, dupa care il poti scoate din cadita si infasura in prosopelul lui. Sunt foarte practice in acest sens prosoapele cu capison, in care il poti inveli foarte usor. Cel mai important aspect al baii: nu lasa niciodata bebelusul nesupravegheat in apa! Se poate ineca in apa de doar 3 cm si in mai putin de 2 minute!
Haine pentru copii

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.